Katsomusdialogi on kunnioittavaa vuoropuhelua eri katsomustaustoista tulevien ihmisten välillä. Se tarjoaa tavan etsiä ratkaisuja ja merkityksiä yhdessä, erilaisia lähestymistapoja ja näkökulmia arvostavasti kuunnellen. 

Katsomusdialogin tavoitteena ei ole samaa mieltä oleminen, vaan katsomuksiin liittyvien asententeiden ja taitojen eli katsomustietoisuuden kehittäminen. Dialogi mahdollistaa yhteisen arvopohjan etsimisen ja erilaisten valtasuhteiden tunnistamisen, ja sitä kautta yhteistyön esimerkiksi rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistämiseksi tai ympäristön suojelemiseksi. 

Katsomusdialogi rakentaa yhteiskuntarauhaa, hyvinvointia ja sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää yhteiskuntaa.

Dialogi rakentuu arvojen ja asenteiden maaperälle. Mitkä asiat ovat minulle ja sinulle tärkeitä – ja miksi? Kyky reflektiivisyyteen ja erilaisten valta-suhteiden tunnistamiseen ja purkamiseen ovat avaimia dialogitaitojen vahvistamiseen. 

Dialogitaitoja voi harjoitella. Myös esimerkiksi dialogitaitojen harjoittelua ohjaava kasvattaja tarvitsee itse dialogitaitoja. Dialogiseen lähestymistapaan kuuluukin, että näitä taitoja harjoitellaan yhdessä.

Kirjallisuutta:

Askelia katsomusdialogiin. (2015). Suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö. Espoo: Espoon kaupunki.

Kohti kulttuuri- ja katsomusreflektiivistä opetusta ja ohjausta. Tapauskeskustelun ohjaajan opas ja lisämateriaali. (2019). Anuleena Kimanen & Tapani Innanen (toim.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Teologinen tiedekunta.

Monien uskontojen ja katsomusten Suomi. (2017). Ruth Illman, Kimmo Ketola, Riitta Latvio & Jussi Sohlberg (toim.). Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 48. Kuopio: Kirkon tutkimuskeskus.

Rakentavaa vuorovaikutusta. Opas demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen, vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn. (2017). Satu Elo, Kristina Kaihari, Paula Mattila ja Leena Nissilä (toim.) Oppaat ja käsikirjat 2017:1a. Opetushallitus.

Reissuvihkosta dialogiin – ideoita kodin ja koulun yhteistyöhön. (2013). Jenni Helenius (toim.). Vantaan, Nurmijärven, Suomen Vanhempainliiton ja Turun yliopiston Tehostetun ja erityisen tuen kehittämisverkosto. AS Spin Press.

Suomen kansalliset vähemmistöt. Kulttuurien ja kielten rikkautta. (2012). Vähemmistöoikeuksien Suomen jaosto.

Verkkosivuja:

Dialogitaitaja. Uskonnonopetus.fi.

Yhteisymmärrysviikko. Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry.

 

Tämä verkkosivusto on tuotettu osana Helsingin yliopiston, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n ja Arto Kallioniemen UNESCO Chair professuurin (UNESCO Chair in Values, Dialogue and Human Rights in Education) toteuttamaa ja Opetushallituksen rahoittamaa Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen perusopetus KUPERA -hanketta (2019-2020).

Verkkoportaalin ovat suunnitelleet projektisuunnittelija Niina Putkonen ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n kasvatustyöryhmä: Marja Laine (FOKUS ry:n toiminnanjohtaja), Anuleena Kimanen (kasvatustyöryhmän puheenjohtaja), Pekka Iivonen, Vesa Soikkeli, Sari Sorsa, Ilkka Tahvanainen, Jani Tiirikainen, Osmo Vartiainen ja Erwin Woitsch.

Katsomusdialogi.fi:n kuvitus on designer Piia Kedon käsialaa.

Verkkoportaalin tekninen toteutus ja palvelumuotoilu toteutettiin yhteistyössä Web-Veistämön projektipäällikkö Melina Mäntylän kanssa.

Sivustoa uudistettiin vuonna 2025. Työssä olivat mukana yhdistyksen Dialogikasvatuksen asiantuntijaryhmä, viestintä- ja projektikoordinaattori Annika Pohjanen sekä suunnittelija Piia Keto.

Sivustoa ylläpitää Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry.