Tältä sivulta löydät yhteisymmärrysviikon pedagogisia materiaaleja varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Löydät tehtäviä eri aihealueisiin liittyen. Tutustu myös Dialogitaitajien tehtäviin ja vinkkeihin!

Uskontojen ja katsomusten moninaisuus

Dialogiharjoitteiden yhteydessä on hyvä muistaa, että jokaisella ihmisellä, niin uskonnollisella kuin ei-uskonnollisellakin, on arvoja ja katsomuksia joiden pohjalta suunnistaa elämässä. Katsomuksia ei tulisi nähdä ainoastaan uskomuksellisina tai filosofisina järjestelminä, vaan osana ihmisten käyttäytymistä, elämysmaailmaa ja identiteettiä. Uskonnot eivät ole monoliittisia rakenteita, vaan ajan ja kulttuurin mukana muuttuvia yhteisöllisen ja yksilöllisen tason elettyjä todellisuuksia. Tämän ymmärtäminen lisää uskontojen lukutaitoa, mikä on yksi keskeisimmistä taidoista oikeudenmukaisen ja rauhanomaisen maailman rakentamisessa. Vuorovaikutteisessa kohtaamisessa voidaan tehdä näkyväksi paitsi uskontojen ja katsomusten välinen myös uskontojen ja katsomusten sisäinen moninaisuus. Uskontodialogi ei ole ainoastaan tiedon vaihtamista. Se antaa valmiuksia tulkita ja reflektoida sekä omaa että toisten katsomuksellista ja kulttuurista käyttäytymistä.

 

Tämän työskentelyn voi toteuttaa eri ikäisten lasten kanssa varioiden työskentelyä oppilaiden ikä huomioiden. Myös lasten vanhemmat voi osallistaa mukaan työskentelyyn. Harjoitus sopii myös alku-opetukseen.

Tämä työskentely voi olla pohjana päiväkodin / lapsiryhmän monikulttuurisen ja -katsomuksellisen juhlakalenterin rakentamiselle.

Työskentelyä voi käyttää vanhempainillassa herättämään keskustelua moninaisuudesta sekä monikulttuurisesta ja -katsomuksellisesta juhlakalenterista.

Tämä työskentely voidaan toteuttaa yhden lapsiryhmän omana tai koko päiväkodin yhteisenä työskentelynä.

 

Tarvikkeet

 

Valmistelut

Lasten kanssa piirretään suurille papereille yhteistä kaupunkikuvaa, jossa taloissa on paljon isoja ikkunoita. Opettaja voi myös tehdä tämän osion itse. Kaupunkikuva laitetaan oman huoneen seinälle tai päiväkodin käytävälle tai aulaan. Kaupunkikollaasin rakentamisessa vain luovuus on rajana.

Lapsille annetaan tehtäväksi miettiä omalle perheelle tärkeä omaan uskontoon, katsomukseen tai kulttuuriin liittyvä perinne tai juhla, mikä esine tai ruoka perinteeseen tai juhlaan liittyy sekä miltä perinne tai juhla tuntuu. Pienempiä lapsia voi ohjeistaa tekemään tämä yhdessä huoltajan kanssa kotona. Tehtävän voi tehdä joko tunnilla tai kotitehtävänä. Voit käyttää hyödyksi tässä kohtaa myös Meidän omaa juhlakalenteria tai Juhlakarusellia.

Lapsille on monistettu valmiiksi kynttiläpohja, johon perinne tai juhla sekä siihen liittyvät asiat kirjoitetaan.

Kynttilät leikataan irti ja kiinnitetään kaupunkikollaasiin talojen ikkunoihin. Kollaasia voidaan yhdessä vielä koristella.

Kun kollaasi on valmis, lasten kanssa tutkitaan kollaasia ja iloitaan yhdessä moninaisuudesta, joka tulee näkyväksi.

Valmiin kollaasin ympärille voi toteuttaa yhteisymmärrysviikon aamunavauksen tai päiväkodissa vaikkapa lauluhetken.

Varhaiskasvatuksessa / esiopetuksessa vanhemmat on luontevaa osallistaa mukaan työskentelyyn. Opettaja ohjeistaa vanhempia henkilökohtaisesti ja pyytää heitä yhdessä lapsensa kanssa valitsemaan perheen perinteistä tai juhlista yhden ja kirjaamaan asiat kynttiläpohjaan. Lasta voi myös pyytää piirtämään oman ajatuksensa perheen perinteestä tai juhlasta. Vanhemmat palauttavat kynttilän päiväkotiin / kiinnittävät sen yhdessä lapsensa kanssa ryhmän / päiväkodin kaupunkikollaasiin.

 

Tarvikkeet

Mennään jo naapuriin kuvakirja (2017) Kustannusosakeyhtiö Tammi.

 

Työskentely

Luetaan lapsiryhmässä Riina Katavuoren ja Salla Savolaisen kirjaa Mennään jo naapuriin.

Kirjassa kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee soittamaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja vierailee uusien ystäviensä luona. Päiväkodissa ja koulussa Vellamo on oppinut tervehtimään eri kielillä ja hän on myös oppinut, että joillakin lapsilla on eri kieli, eri uskonto, eri ruoka tai eri ihonväri kuin hänellä itsellään. Naapurissa kyläillessään Vellamo oppii perheiden erilaisista perinteistä sekä siitä, miten Suomeen on tullut lapsiperheitä monista eri ilmansuunnista ympäri maailmaa.

Kirjan lukemisen ohessa tutkitaan lasten kanssa kirjan monipuolista kuvitusta ja samalla jutellaan lasten kanssa myös heidän perheidensä perinteistä ja perheiden erilaisista tavoista, ruuista yms.

Luetaan lasten kanssa kirjaa Mennään jo naapuriin (ks. edellinen tehtävä)

Kerrotaan lapsille ja lasten vanhemmille, että päiväkodin siilikäsinukke tai muu pehmolelu, esimerkiksi nalle, lähtee vuorollaan jokaisen lapsen kotiin kylään. Huoltajia voidaan ohjeistaa vaikkapa pehmolelun mukana lähtevällä lyhyellä kirjeellä. Kirjeeseen voidaan laatia myös pieni kysely perheen tavoista, perinteistä, ruokakulttuurista tai kysellä lyhyitä tervehdyksiä tai kohteliaisuussanoja perheen kielellä, kuten mennään jo naapuriin kirjassa. Lapset voivat myös ryhmässä yhdessä suunnitella, mitä asioita he toistensa perheistä ja kodeista haluaisivat tietää ja näin suunnitella aikuisen avustuksella ”haastattelulomakkeen”, jonka lapsi ja vanhempi täyttävät yhdessä kun pehmolelu tulee vierailulle omaan kotiin.

Perhettä voidaan pyytää ottamaan valokuva tai kuvaamaan lyhyt videoklippi siten, että pehmolelu näkyy kuvattuna jossain kohdassa lapsen kotia (vrt. Mennään jo Naapuriin kirjan kuvat). Vanhemmat voivat lähettää ottamansa valokuvan tai videoklipin lapsiryhmän sähköpostiin tai se voidaan aamulla jakaa päiväkodin omalle älylaitteelle.

Aamupiirissä kuva voidaan heijastaa dataprojektorin avulla suureksi tai sitä voidaan tarkastella tabletilta tai se voidaan tulostaa paperiversiona. Se kenen luona pehmolelu on vieraillut, kertoo aikuisen avustuksella kuvan, videoklipin ja mahdollisen haastattelulomakkeen avulla omasta kodistaan ja siitä mitä pehmolelu omassa kotona koki.

Kotikuvat voidaan koota ryhmän seinälle näyttelyksi tai ryhmän seinälle voidaan askarrella suuri kerrostalo, jonka ikkunoiksi kuvat laitetaan. Siten talon ikkunoista näkyy lopulta jokaisen lapsen oma koti.

 

Nooan arkki kertomus on yhteinen sekä juutalaisille, muslimeille ja kristityille. Kertomus löytyy sekä Raamatusta (1 Moos 6:99:17) että Koraanista (11:2549). Kertomus kerrotaan lapsen suuhun sopivana kuvakirjojen, kuvien ja oman kerronnan kautta.

Työskentely

Lapsiryhmä tutustuu kertomukseen ja lauluun Nooasta. Kertomus voidaan esitellä lapsille lukemalla, kertomalla, kuvien avulla, leikkimällä draamaleikkinä tai lelueläimillä. Sen jälkeen lapset askartelevat eläimiä eri menetelmillä. Eläimet voidaan sijoittaa yhteiseen isoon laivaan. Tuotokset kootaan näyttelyksi yhteiseen tilaan.

Esivalmistelut

  • kirje lasten vanhemmille Yhteisymmärrysviikosta ja tulevasta työskentelystä, kutsu mukaan tarinatuokioon
  • kuvakirjoja Nooan arkki-kertomuksista
  • materiaaleja laivan ja eläinten askarteluun (esim. piirtäminen/ muovailu/ luonnonmateriaalit)

Kirjoja Nooan tarinasta

  • Ensimmäinen sateenkaari – Nooan arkin tarina
  • Vilskettä Nooan laivassa
  • Lasten kuvaraamattu
  • Abrahamin lapset – kolmen uskonnon yhteiset juuret
  • Islamin 1-2 luokan oppikirja SALAAM

Askartelutarvikkeet

Tarvitaan askartelumateriaalia, josta askarrellaan laiva, eläimet ja sateenkaari. Eläimiä voi muovailla, askarrella vessapaperirullista, kankaista, savesta, taikataikinasta, kartongista, luonnonmateriaaleista. Tarinasta voi tehdä keppinukke tai nukketeatteriesityksen. Vedeksi tarvitaan suuria sinisiä kankaita, joita nostellaan ylös ja alas yhdessä lasten kanssa kertomuksen kohdassa, jossa vesi nousee ja laskee. 

Musiikkia

  • Lasten Virsi cd: Nooa
  • Kenelle ojennan käteni
  • Näin rauhaa rakennamme

Kuvia

Kuvamateriaalia löytyy Papunet kuvapankista netissä (eri uskontojen symbolit, pyhät kirjat, kuvitusta Nooana arkista) tai kuvientekoa kuvaohjelmalla (Boardmaker/Symbol) tai itse piirtämällä.

Lähde ja lisätietoja: ”Pikkuväki” varhaiskasvattajien ammattilehti (4/2015)

Löydät lisää yhteisymmärrysviikon materiaaleja täältä!