Uskonnonvapaus 100 vuotta – valtaa ja vastuuta moninaisessa Suomessa 28.3.2023

02.03.2023

Uskonnonvapauslaki täyttää 100 vuotta, mutta mikä on uskonnonvapauden todellinen tila nyky-Suomessa? Onko Suomi pysynyt muuttuvan maailman perässä? Seminaarissa etsimme ja nostamme esiin uskonnonvapauteen liittyviä ilmiöitä, jotka vaativat huomiota yhä moninaistuvassa yhteiskunnassamme.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että Suomi on uskonnonvapauden mallimaa, mutta toteutuuko tämä vapaus aidosti? Entä onko uskonrauhaa koskeva lainsäädäntömme ajantasainen? Miten voisimme rakentaa aidosti kulttuurisen ja katsomuksellisen moninaisuuden varaan rakentuvaa yhteiskuntaa, jossa erilaiset identiteetit voivat olla läsnä ja saada tukea? Voiko esimerkiksi uskontoaan aktiivisesti harjoittava olla vakavasti otettava asiantuntija yhteiskunnassamme? Mikä rooli formaalilla kasvatuksella on uskonnonvapauden toteutumisessa? Tule pohtimaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa, mihin suuntaan uskonnonvapautta koskevaa keskustelua tulisi viedä ja mitä katsomus- ja uskontorauha voisi tarkoittaa Suomessa!

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kanssamme 28.3. klo 17 – 19 Tiedekulmaan, Helsinkiin! Tilaisuus striimataan myös verkkoon. Tilaisuus on maksuton eikä vaadi ilmoittautumista.

Mukana paneelikeskustelussa ovat globaalin kristinuskon ja uskontodialogin professori Elina Vuola (HY), uskontotieteen professori Titus Hjelm (HY), Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra ja väitöskirjatutkija Merilii Mykkänen (HY). Paneelikeskustelun alustaa uskontotieteen tutkija (RELIACT) Tuomas Äystö. Tilaisuuden avaa UNESCO-professori Arto Kallioniemi (HY).

Ohjelma:

  • Klo 17.00 TERVETULOA: UNESCO-professori Arto Kallioniemi; UNESCO & uskonnon, vakaumuksen ja mielipiteen vapaus
  • TUOMAS ÄYSTÖ: Uskonnonvapauden ajakohtaiskysymyksiä
  • Klo 17.40-19 PANEELI

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta, UNESCO-professori Arto Kallioniemi, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, STEP-koulutus sekä YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko. Seminaari on osa Uskonnonvapaus 100 vuotta -juhlavuoden juhlintaa.

Seminaari on “No uskaltaako tästä edes puhua?” -seminaarisarjan viides osa. Lue lisää aiemmista seminaareistamme: www.dialogitaitajat.fi.