Romanien kansallispäivä 8.4.

Gelem, gelem (Kuljen, kuljen) tai toiselta nimeltään Opre, roma! (Nouskaa, romanit) on valittu Lontoossa vuonna 1971 romanien maailmankongressissa romanien kansallislauluksi.

Laulun sanat kertovat miehestä, joka vaeltaa ensin onnellisena perheensä kanssa. Miehen hankkiessa elantoaan ja perheen ollessa leiriytyneenä kylän ulkopuolelle miehen perheen surmaa mustaksi legioonaksi kutsuttu armeija. Laulussa mies ikävöi perhettään toivoen tapaavansa heidät vielä ja kehottaa maailman romaneja heräämään. Laulua esitetään eri puolilla maailma esimerkiksi kansainvälisenä romanipäivänä 8. huhtikuuta. Suomessa laulun käyttö on lisääntynyt 1990-luvun lopulta lähtien.

Laulun mp3-tiedoston löydät sivun alusta. Laulujen transkriptioista on vastannut Helena Nikkinen, ja niiden muokkaamisesta erityisesti laulukirjaan soveltuviksi Helena Nikkinen ja Johannes Kortelainen yhdessä. Jussi Kukkonen on tehnyt rytmisoitinsovitukset.

Juhlakalenteri kokoaa tietoa eri juhlista ja paastonajoista. Myös romanien kansallispäivästä löytyy runsaasti tietoa sekä päivään liittyviä pedagogisia aineistoja opetuksessa hyödynnettäväksi.