Hanukka

Sevivon sov on juutalainen Chanuka juhlan aikaan leikittävä laululeikki. Leikissä pyöräytetään vuorotellen hyrrää ja lauletaan Sevivon sov -laulua. Pelaaja joko menettää panoksiaan tai saa niitä lisää sen mukaan, mille kyljelle nelisivuinen hyrrä pyörimisen lopuksi kaatuu. Laulussa kerrotaan ihmeestä, jossa Chanuka-kynttelikkö paloi kahdeksan päivää yhdellä pienellä tipalla öljyä, sekä muistellaan hetkeä jolloin israelilaiset ns. makkabilaskapinassa voittivat syyrialais-kreikkalaisen armeijan.

Laulussa on alun perin osittain eri sanat Israelissa laulettavaksi (täällä) ja toiset muualla laulettavaksi (siellä). Israelilaista versiota kuitenkin lauletaan yleisesti muuallakin.

Laulun mp3-tiedoston löydät sivun alusta. Laulujen transkriptioista on vastannut Helena Nikkinen, ja niiden muokkaamisesta erityisesti laulukirjaan soveltuviksi Helena Nikkinen ja Johannes Kortelainen yhdessä. Jussi Kukkonen on tehnyt rytmisoitinsovitukset.

Juhlakalenteri kokoaa tietoa eri juhlista ja paastonajoista. Myös hanukan vietosta löytyy runsaasti tietoa opetuksessa hyödynnettäväksi.