Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry on perustettu vuonna 1947, jolloin sen nimi oli Kristillisen kulttuurin liitto. Voit tutustua tarkemmin yhdistyksen historiaan teoksesta Taistelu kulttuurista (2007). FOKUS ry:n historiaan on mahtunut paljon tapahtumia, joista alla on esitelty muutamia otteita lähihistoriasta.

Sacred Music -konsertit

Sacred Music -konsertti vuonna 2017. Tarja Halonen toimi YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon suojelijana.

Fokus ry on toteuttanut osana YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa Sacred Music -konsertteja vuodesta 2013 alkaen. Konserteissa tutustutaan arabi-muslimien palestiinalais-syyrialaiseen kansanmusiikkiperinteeseen ja juutalaiseen musiikkiin ja yhdistetään näitä musiikkityylejä suomalaiseen kansanmusiikkiin ja virsiin.

Kulttuurifoorumi oli arvokeskustelun ja kohtaamisen paikka, jossa käsiteltiin uskontoon ja kulttuuriin liittyviä kysymyksiä. Kulttuurifoorumeihin kuului monenlaisia tapahtumia, kuten keskusteluja, paneeleja, luentoja, musiikkia, tanssia ja taidenäyttelyitä.

Kulttuurifoorumien teemat olivat:
2016 Eväitä katsomusdialogiin – kohtaamisia, keskusteluja ja työpajoja (Vantaa)
2014 Pyhät äänet (Helsinki)
2012 Marian monet kasvot (Helsinki)
2010 Uskonto – kulttuurin kantaja (Turku)
2008 Peilikuvaa etsimässä – keskusteluja identiteetistä (Hämeenlinna)
2006 Uskonnot ja kulttuurit – vastakkainasettelusta aitoon dialogiin (Espoo)
2004 Maahanmuuttajat – Siunaus suomalaisuudelle (Järvenpää) 
2000 Ihmisen hinta (Vaasa) 
1998 Rappeutunut Eurooppa (Kuopio) 
1996 Toivonfoorumi (Pori) 
1992 Valtafoorumi (Kouvola) 
1990 Arvofoorumi (Kokkola) 
1988 Totuusfoorumi (Jyväskylä) 
1986 Kaamosfoorumi (Oulu) 
1984 Unelmafoorumi (Turku) 
1981 Vapautusfoorumi (Lahti) 
1980 Tulevaisuusfoorumi (Tampere)

Pyhän lähteillä

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry tuotti suomeksi julistenäyttelyn Pyhän lähteillä. Professori Hans Küngin kokoaman julistenäyttelyn keskeisenä ajatuksena oli tutustua maailmanuskontojen eettiseen ajatteluun ja pohtia arjen ongelmatilanteita sekä yhteisiä pelisääntöjä. Alkuperäisen näyttelyn ”Weltreligionen – Weltfrieden – Weltethos on tuottanut Stiftung Weltethos, Tübingen.

Näyttelyn keskeisenä ajatuksena oli tutustua maailmanuskontojen eettiseen ajatteluun ja pohtia arjen ongelmatilanteita sekä yhteisiä pelisääntöjä. Küng korostaa, että globaali etiikka ei luo uutta uskontoa eikä sekoita vanhoja keskenään. Küngin mukaan uskonnot ovat rauhan voimavara ja kulttuuripääoma, jotka voivat sovittaa eturistiriitoja ja auttaa konfliktien ratkaisussa. Näyttely toi esiin kaksi perusperiaatetta, jotka yhdistävät maailmanuskontoja:

1. Inhimillisyyden periaate: jokaista ihmistä on kohdeltava inhimillisesti

2. Käytännöllisesti katsoen kaikista kulttuureista ja uskonnoista löytyy sama sääntö, joka ilmaisee tämän perusperiaatteen – vastavuoroisuuden ”kultaisen säännön”: Mitä et halua toisten sinulle tekevän, älä tee sitä myöskään heille.

Klubitoiminta

FOKUS ry:n Tiedeklubi järjesti erilaisia uskontojen ja kulttuurien sekä tieteen kohtaamisiin liittyviä keskusteluja.

MoniNaiset Tarinat -musiikkiproduktio

”MoniNaiset Tarinat” tuo käsinkosketeltavaa musiikkia ja tanssia kolmen eri kulttuuritaustasta tulevan naisen tulkitsemana, ja avaa yhteyttä eri uskontojen ja kulttuurien välille.

Kolme vahvaa naisartistia Jenny Liebkind, Reeta Vestman ja Haza Hajipoori avaavat vuorovaikutuksellisessa konsertissa musiikin ja tanssin keinoin yhteyttä eri uskontojen ja kulttuurien välillä.