Kaikki materiaalit

Apua akuutin kriisitilanteen käsittelyyn

Tältä sivulta löydät tietoa kriisitilanteiden käsittelyyn esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa, tietoa auttamistavoista sekä pedagogisia materiaaleja.

Apua kriisitilanteisiin

Esimerkiksi näin voit auttaa

Pedagogiset materiaalit

Ukrainan vaikea tilanne on osoittanut, kuinka tärkeää dialogin edistäminen on ja kuinka tärkeä merkitys esimerkiksi informaatiosodankäynnillä voi olla nykyaikana. Dialogi- ja mediataitojen edistämiseen voit käyttää esimerkiksi näitä materiaaleja:

  • Katkaise vihan kierre: Väkivalta herättää meissä tunteita ja saatamme kohdistaa kielteisiä tunteitamme muihin. Kuinka tilannetta kannattaa käsitellä lasten ja nuorten kanssa? Video antaa eväitä haastavien tilanteiden käsittelyyn.
  • Kulttuurit ja katsomukset mediassa: Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.
  • Huolena radikalisoituminen? Opas nuorten kanssa työskenteleville: Joskus nuorten kanssa toimivalla ammattilaisella saattaa herätä huoli nuoren mahdollisesta radikalisoitumisesta. Tämä opas auttaa toimimaan tällaisissa tilanteissa.
  • Opas vanhemmille – kuinka käsitellä kriisitilanteita lasten kanssa?: Psykotraumatologian keskus on kirjoittanut oppaan vanhemmille, jotka käsittelevät lastensa kanssa erilaisia kriisitilanteita. Opasta voi käyttää soveltaen myös nuorten kanssa.
  • Vihapuheesta dialogiin: Planin tuottama Vihapuheesta dialogiin sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen. Vaikka pelottava tilanne herättääkin suuria tunteita, on tärkeää ohjata keskustelua rakentavaan suuntaan ja kohdataan yksilöt yksilöinä.
  • Hyvä puhe: Taiteen edistämiskeskuksen ja Rasmus – Rasismin ja muukalaispelon vastainen yhdistys ry:n yhteistyöhankkeen Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.
  • Ahtisaari -päivien materiaalit: Materiaalit opettavat konfliktien rauhanomaisiin ratkaisuihin.
  • Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus: Opetushallituksen Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus -sivulle on koottu monipuolisesti eri toimijoiden tuottamaa materiaalia lasten ja nuorten oikeuksista, ihmisoikeus- ja demokratiakasvatuksesta, kieli- ja kulttuurivähemmistöistä sekä globaalikasvatuksesta.
  • Dialogitaitojen maailmanmestari: Dialogitaitojen maailmanmestari -video lapsille ja nuorille suunnattu videokoulutusmateriaali dialogitaitojen, erityisesti kulttuuri- ja katsomusdialogin, oppimiseen.
  • Rauhamaassa -materiaalit: Materiaalit sisältävät toimintamalleja ja toiminnallisia materiaaleja rauhankasvatukseen.