Apua kriisitilanteisiin
- Opetushallitus: Jokaisen oikeus turvalliseen arkeen myös kriisien aikana
- UNICEF: Sota ja kriisit pelottavat lasta – näin voit auttaa
- Punainen Risti: Ukrainan kriisi voi järkyttää mieltä
- Pelastakaa Lapset: Kriisitilanteen kohtaaminen
- Nyyti ry: Miten käsitellä sodan aiheuttamia tunteita, pelkoja ja huolia?
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Lapsi uutistulvassa
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Yhdenkään lapsen ei pidä joutua häpeämään tai pelkäämään taustansa vuoksi
- Toivoa ja toimintaa: Tutustu Panun ja Pinjan videovinkit maailmantilanteen käsittelyyn nuorten kanssa -vinkkivideoihin sekä tekstimuotoisiin vinkkeihin vaikean maailmantilanteen käsittelyyn nuorten kanssa.
- Suomen evankelis-luterilainen kirkko: Kirkon keskusteluapu
Esimerkiksi näin voit auttaa
- Tee lahjoitus katastrofirahastoon tai lipaskeräykseen tai aloita oma keräys Punaisen Ristin kautta
- Tee lahjoitus UNICEFin kautta
- Tee lahjoitus UN Womenin kautta
- Tee lahjoitus Pelastakaa Lapset kautta
- Tee lahjoitus Kirkon Ulkomaanavun kautta
- Tee lahjoitus YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta
- Tee lahjoitus Suomen Caritaksen kautta
Pedagogiset materiaalit
Ukrainan vaikea tilanne on osoittanut, kuinka tärkeää dialogin edistäminen on ja kuinka tärkeä merkitys esimerkiksi informaatiosodankäynnillä voi olla nykyaikana. Dialogi- ja mediataitojen edistämiseen voit käyttää esimerkiksi näitä materiaaleja:
- Katkaise vihan kierre: Väkivalta herättää meissä tunteita ja saatamme kohdistaa kielteisiä tunteitamme muihin. Kuinka tilannetta kannattaa käsitellä lasten ja nuorten kanssa? Video antaa eväitä haastavien tilanteiden käsittelyyn.
- Kulttuurit ja katsomukset mediassa: Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.
- Huolena radikalisoituminen? Opas nuorten kanssa työskenteleville: Joskus nuorten kanssa toimivalla ammattilaisella saattaa herätä huoli nuoren mahdollisesta radikalisoitumisesta. Tämä opas auttaa toimimaan tällaisissa tilanteissa.
- Opas vanhemmille – kuinka käsitellä kriisitilanteita lasten kanssa?: Psykotraumatologian keskus on kirjoittanut oppaan vanhemmille, jotka käsittelevät lastensa kanssa erilaisia kriisitilanteita. Opasta voi käyttää soveltaen myös nuorten kanssa.
- Vihapuheesta dialogiin: Planin tuottama Vihapuheesta dialogiin sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen. Vaikka pelottava tilanne herättääkin suuria tunteita, on tärkeää ohjata keskustelua rakentavaan suuntaan ja kohdataan yksilöt yksilöinä.
- Hyvä puhe: Taiteen edistämiskeskuksen ja Rasmus – Rasismin ja muukalaispelon vastainen yhdistys ry:n yhteistyöhankkeen Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.
- Ahtisaari -päivien materiaalit: Materiaalit opettavat konfliktien rauhanomaisiin ratkaisuihin.
- Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus: Opetushallituksen Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus -sivulle on koottu monipuolisesti eri toimijoiden tuottamaa materiaalia lasten ja nuorten oikeuksista, ihmisoikeus- ja demokratiakasvatuksesta, kieli- ja kulttuurivähemmistöistä sekä globaalikasvatuksesta.
- Dialogitaitojen maailmanmestari: Dialogitaitojen maailmanmestari -video lapsille ja nuorille suunnattu videokoulutusmateriaali dialogitaitojen, erityisesti kulttuuri- ja katsomusdialogin, oppimiseen.
- Rauhamaassa -materiaalit: Materiaalit sisältävät toimintamalleja ja toiminnallisia materiaaleja rauhankasvatukseen.