Dialogikasvatuksen kentällä tapahtuu! Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry on kansallinen kulttuuri- ja katsomusdialogin foorumi, joka toimii koordinaattorina ja asiantuntijatahona useissa dialogisuuden teemoja edistävissä hankkeissa. Tutustu käynnissä oleviin hankkeisiin!

Juhlat elämässäni -muistitietokeruu 2024-2025
Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ja Helsingin yliopisto

Pelon rooli ja transformaation mahdollisuudet dialogisessa prosessissa 2024
Hankkeessa tuotettiin Tiedekulman seminaari 19.9. sekä aloitettiin pedagogisen materiaalin tuottaminen.

Usko tai älä -podcast 2024 –
Nuorten tuottamassa hankkeessa tuotettiin Usko tai älä -podcast. Ensimmäisen tuotantokauden jaksoissa pohditaan muun muassa sitä, millaista on uskossa olevan bile-elämä. Rajoittaako uskonnot ihmistä vai päinvastoin? Miksi uskoa, kun niin moni kyseenalaistaa uskontojen merkityksen?

Dialogitaitajien alueellinen kehittäminen
Hankkeessa päämääränä on katsomusopetuksen kehittäminen uskonnonopetuksen uudistumisen yhteydessä. Tavoitteena on monistettava, alueellinen katsomusdialogimalli kasvatuksen kentälle sekä tähän liittyvä yhteistyöverkosto kokeilualueelle.

Dialogitaitajat-kampanja 2019-2024
Dialogitaitajat -kampanja varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen sekä kouluille ja oppilaitoksille auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja. Hankkeessa tuotetaan materiaaleja ja koulutuksia.

Katsomuskaverit: katsomusdialogista yhteistyötä ja uusia toimintamalleja nuorilta nuorille
Nuorten tuottamassa hankkeessa tuotetaan podcast, kouluvierailuja sekä projektin aikana kertyneen osaamisen jakamiseksi opas tai muu materiaali

Arvo- ja katsomus-orientoituneen disinformaation ehkäisy kulttuuri- ja katsomusdialogin keinoin 2022
Hankkeessa tuotetaan videosarja ja pedagoginen aineisto, jotka tukevat nuorten medialukutaidon kehitystä konteksteissa, joissa esiintyy arvoihin, katsomuksiin ja uskontoihin liittyvää disinformaatiota ja vihapuhetta sekä polarisaation lisääntymistä.

Moninainen laulukirja päiväkodeille ja kouluille 2021
Hankkeessa tuotettiin moninaisuuden huomioiva laulukirja sekä laulutapahtumia. Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.

Huolena radikalisoituminen: opas nuorten kanssa työskenteleville 2021
Hankkeessa tuotettava opas tarjoaa nuorten kanssa työskenteleville konkreettisen keskustelu- ja toimintamallin, jonka avulla he voivat arvioida käytöksellään tai puheillaan huolta aiheuttavan nuoren oireilun mahdollisen syyn ja ohjata heidät oikean tuen piiriin.

Juhlakalenterin pedagoginen syventäminen
Hankkeessa päivitetään verkkopalvelu www.juhlakalenteri.fi / www.festkalender.fi sisältämään pedagogisia sovelluksia.

Kompassi juhlaperinteisiin – Juhlakaruselli 2020
Hankkeessa tuotetaan kouluille kompassi-työkalu juhlaperinteiden käsittelyä varten.

Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen perusopetus KUPERA 2019-2020
Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen perusopetus KUPERA -hanke (2019-2020) tuottaa tutkimusta ja materiaalia kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoiseen opetukseen.

Moninainen luovuus nuorten voimavarana 2022
Hankkeen tavoitteena on tuoda esiin sitä, kuinka luovuuden kautta voidaan tuoda esiin moninaisuutta ja kuinka se voi toimia nuorille voimavarana. Hankkeessa tuotetaan videokampanja, pedagoginen materiaali ja tietoa tukitahoista.

Kulttuuri- ja katsomusdialogi ympäristökasvatuksessa 2021
Hankkeen tavoitteena on lisätä ympäristökasvatuksen vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta huomioimalla kulttuuri- ja katsomusdialogin merkitys. Hankkeessa tuotetaan kasvattajan opas sekä järjestetään taltioitava seminaari.