Kaikki materiaalit

Kodin eri katsomukset -esite

Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta.

Avaa materiaalin sivu

Osana yhteisymmärrysviikon 2020 teemaa #puhudialogia Kirkkohallitus, Helsingin yliopisto ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry tuottivat Kodin eri katsomukset -esitteen tueksi perheille, joissa vanhemmat edustavat eri katsomuksia. Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta.

”Kun kaksi erilaista katsomustaustaista aikuista perustaa perheen, tiukat uskontoa ympäröivät raja-aidat on aukaistava ja perheen on rakennettava ympärilleen omat arvonsa, perinteensä ja norminsa. Perheen yhteiseen – vaikkakin moninaiseen – tapa- ja traditiokulttuuriin kasvaminen lisää lapsen turvallisuuden tunnetta ja koko perheen hyvinvointia”, kirjoittaa Helsingin yliopiston tutkija Saija Benjamin.

Samalla hän kehottaa jokaista päivittämään asenteensa:
”Toisen katsomuksen suhteen on hyvä säilyttää utelias ja kyselevä mieli sen sijaan, että lukitsisi ajatuksensa omien uskomusten varaan. Omakaan katsomus ei ole koskaan valmis vaan kehittyy jokaisella oman henkilökohtaisen kasvun myötä.”

Vuoden 2021 yhteisymmärrysviikolla esite julkaistiin myös englanniksi ja 2022 ruotsiksi. Esitteet löytyvät olla olevista linkeistä.

Jos haluat tulostaa esitteen kirjasen muotoon, valitse tulostusasetuksista tulostus kahdelle puolelle sekä kääntö lyhyen sivun yli.