Edistänkö rauhaa? Nuorten näkemyksiä katsomusdialogista -materiaalipaketti sisältää videoita ja niihin liittyviä pohdintakysymyksiä oppilaille. Materiaalin avulla tutustutaan katsomusdialogin merkityksestä yhteiskuntarauhan edistäjänä.
Teema: Uskonto- ja katsomusdialogi
Tässä osiossa on materiaalia uskonto- ja katsomusdialogitaitojen harjoitteluun. Dialogi on kunnioittavaa vuoropuhelua. Dialogi tarjoaa tavan etsiä ratkaisuja ja merkityksiä yhdessä, erilaiset lähestymistavat arvostavasti kuullen. Dialogi ymmärtää, että maailmaa voi katsella erilaisista näkökulmista. Dialogitaitoja kehittämällä lisätään ymmärrystä ihmisten välillä ja vähennetään ennakkoluuloja yhteiskunnassa.
Viisastutaan! katsomus- ja kulttuuriperinteistä
Viisastutaan!-materiaali vahvistaa lasten ja aikuisten välistä vuoropuhelua ja tutustumista eri viisausperinteisiin.
Mitä kuuluu? Katsomusdialogikasvatusta musiikin avulla
“Mitä kuuluu?” on pedagoginen aineisto, jonka teemana on katsomusdialogin edistäminen musiikin keinoin. Materiaalin käyttö ei vaadi musiikillista osaamista, vaan materiaalissa käytetään musiikkia apuna.
Yhteisymmärrysviikon opas evankelis-luterilaisille seurakunnille
Uusi opas seurakunnille tarjoaa eri seurakunnan työhön ja kohderyhmään sopivia, vapaasti sovellettavia ideoita ja sisältöä uskonto- ja katsomusdialogin näkökulmasta. Oppaasta löytyy myös tietoa kasvatukselliseen yhteistyöhön seurakuntien kanssa.
Yhdessä – Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry 75 vuotta
Millaista dialogityö on ollut Suomessa kahden viime vuosikymmenen aikana? Tutustu Yhdessä -teokseen, joka sisältää näkökulmia ja inspiraatiota uskonto- ja katsomusdialogiin ja dialogikasvatukseen.
Turvallisemman keskustelun ohjeet
Turvallisemman keskustelun ohjeilla mahdollistamme kaikille mukavan ja arvostavan keskusteluilmapiirin. Nämä ohjeet auttavat sinua pohtimaan rakentavan keskustelun askelia!
Katsomus- ja uskontodialogin edistäminen nuorisotyössä
Kuinka edistän katsomus- ja uskontodialogia nuorisotyössä? Katso nuorisotyöntekijöille suunnattu video!
Dialogitaitojen maailmamestari
Näin sinustakin voi tulla dialogitaitojen maailmanmestari! Tutustu hauskaan lapsille ja nuorille suunnattuun videomateriaaliin kulttuuri- ja katsomusdialogista.
Askelia katsomusdialogiin
Katsomusdialogin askeleet kuvaavat polkua, joka johtaa rakentavan dialogin hallitsemiseen. Liikumme askelmien välillä eteen- ja taaksepäin eri tilanteissa, eikä polku ole suoraviivainen.
Tee tilaa dialogille – kasvattajan muistilista kulttuuri- ja katsomus-tietoiseen tilaan
Oletko pohtinut, millainen olisi kulttuuri- ja katsomustietoinen tila? Jos et, nyt viimeistään kannattaa!
Kulttuurit ja katsomukset mediassa
Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.
Dialogitaitajat
Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja sekä kulttuurista ja katsomuksellista osaamista materiaalein ja koulutuksin.
USKALLUS-tarinat
Materiaalin tavoitteena on tehdä uskontoja ja katsomuksia tutummaksi lyhyiden tarinoiden avulla.
Materiaaleja katsomusaineiden opettajille
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.
Kodin eri katsomukset -esite
Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta.
QR-koodikävely
QR-koodikävely on hauska tapa tutustua lähiluontoon sekä perehtyä eri katsomusten edustajien näkemyksiin ympäristöstä.
Kulttuuri- ja katsomusdialogi ympäristökasvatuksessa
Kulttuuri- ja katsomusdialogi ympäristökasvatuksessa -opas ja siihen liittyvä verkkokoulutusmateriaali johdattavat sinut huomioimaan erilaisten perinteiden, taustojen ja tunteiden merkityksen ympäristökasvatuksen näkökulmasta.
Kielestä koppi
Oppimateriaali peruskouluihin edistämään kieli- ja kulttuuritietoista perusopetusta peruskouluissa.
Juhlakaruselli / Festkarusellen
Juhlakaruselli on eri aisteihin perustuva menetelmä, joka auttaa lasta kehittämään dialogitaitoja.
Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.
Katsomusdialogin ABC
TULOSSA! Katsomusdialogin ABC on kasvattajille tarkoitettu materiaali dialogisuuden ja kulttuuri- ja katsomustietoisen opetuksen vahvistamiseen.
Viikon tarina
Kirkkohallitus tuottaa kerran viikossa ihka uuden, aiemmin julkaisemattoman Viikon tarinan, joka saattelee lapsia kysymysten ja keskustelun pinnoille.
Kolttasaamelaisten historiaa
Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.
Ekumeeninen vastuuviikko
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.
Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opetusmateriaali soveltuu uskonto- ja katsomusdialogitaitojen kehittämiseen yläkouluissa sekä lukioissa. Opettajan opas tarjoaa vinkkejä ja tukea opettajille materiaalin käyttämiseen.
Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.
Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja
Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.
Uskontokalenteri
Tutustu Uskontokalenterin avulla kristinuskon, islamin, juutalaisuuden ja buddhalaisuuden pyhäpäiviin ja juhliin.
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus -koulutuskokonaisuus
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus on kasvattajien työn tueksi tarkoitettu koulutuskokonaisuus, joka keskittyy muun muassa ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, rasismiin ja siihen puuttumiseen sekä katsomukselliseen moninaisuuteen ja dialogiin.
Askelia katsomusdialogiin
Ota askelia katsomuskasvatukseen dialogilähtöisesti Askelia katsomuskasvatukseen –materiaalin avulla.
Dialogitaitaja
Dialogitaitaja-materiaali sisältää tietoa dialogikasvatuksesta sekä vinkkejä ja oppimateriaaleja dialogiseen työskentelyyn.
Vuosi juhlien
Vuosi juhlien tarjoaa tietoa juhlista sekä työpajaohjeita ja vinkkejä moninaisten juhlien viettoon oman ryhmän kanssa.
Elävä kirjasto
Elävä kirjasto on ennakkoluuloihin ja stereotypioihin pureutuva menetelmä, jossa kertojan kokemuksiin tutustutaan kohtaamisissa tapahtuvan vuoropuhelun kautta.
Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.
Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.