Yhteisymmärrysviikko Eestinmäen päiväkodissa

Eestinmäen päiväkodissa vietettiin yhteisymmärrysviikkoa 1.-5.2.2021 yhteistyössä Porvoon suomalaisen seurakunnan kanssa.

Kuvassa viisi päiväkodin lasta katsoo rivissä seinälle kiinnitettyjä pahvisia kuvia.

Aloitimme viikon valmistelut jo alkuvuodesta keräten materiaalia ja tietoa ryhmiin. Koronan takia jokainen talomme seitsemästä ryhmästä toteutti viikkoa omassa ryhmässään. Ryhmät huomioivat juuri oman ryhmänsä tarpeet (ikätaso, kulttuuritaustat…).

Viikko innosti kaikkia ideoimaan ja toteuttamaan aihetta monipuolisesti. Tutustuimme eri kulttuureihin ja katsomuksiin kuvien, esineiden, taiteen, musiikin, satujen ja draaman keinoin.

Järjestimme lähimetsässä luontopolun, jossa kuulimme kertomuksen maailman synnystä, ihastelimme luonnon kauneutta, tutustuimme kuvin erilaisiin asuinpaikkoihin (niin ihmisten kuin eläintenkin) ja lopuiksi näimme kahdesta kansansadusta yhdistetyn näytelmän.

Viikko huipentui ryhmissä juhliin ja saimmepa suomalaista kulttuuriakin nähtäväksi: Runebergin pariskunta vieraili ryhmissä ja sai nauttia lasten esityksistä.

Päiväkodin lapset kuuntelevat päiväkodin työntekijän lukemista ja leikkivät värikkäällä matolla. Osa katsoo seinälle askarreltua työtä.
Päiväkodin lapset istuvat rivissä seinään nojaten. Päiväkodin työntekijä näyttää lapsille kuvaa.

Jatkamme viikkoa jossain määrin ryhmästä riippuen koko kevään. Keräämme perheiltä reseptejä eri kulttuurien herkuista ja leivomme niitä lasten kanssa. Käymme virtuaaliretkillä eri kirkkorakennuksissa. Laulelemme tutuiksi tulleita lauluja eri kielillä.

Viikkoa suunnitellessa ja toteuttaessa sain huomata, että into ja kiinnostus katsomuskasvatuksen toteuttamiseen lasten kanssa lisääntyi kollegoissani. Lapset nauttivat ja heräsivät keskusteluihin mukaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Merja Passoja, varhaiskasvatuksen opettaja
Eestinmäen päiväkoti, Porvoo