YHTEISYMMÄRRYSVIIKKO

YK:n kansainvälistä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa juhlitaan vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla. Vuositeemana vuonna 2024 on Enemmän kuin rinnakkaiseloa.


YK:n kansainvälisellä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolla (World Interfaith Harmony Week) järjestetään yhteisymmärrystä edistäviä tapahtumia.

YK:n yleiskokous hyväksyi lokakuussa 2010 päätöslauselman, joka julisti helmikuun ensimmäisen viikon vuosittain maailmanlaajuisen uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen viikoksi kaikkien uskontojen ja vakaumusten kesken.

Suomessa Yhteisymmärrysviikkoa on vietetty vuodesta 2011 lähtien. Viikkoa koordinoi Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry.

Löydät tietoa kansainvälisestä viikosta (World Interfaith Harmony Week) täältä.

Jokaisella ihmisellä on katsomus, uskonnollinen tai ei-uskonnollinen tapa ymmärtää maailmaa. Se voi olla tiedostettu tai tiedostamaton, jäsentynyt tai jäsentymätön, jonkin opin mukainen tai siitä eroava.

Uskonto- ja katsomusdialogi voidaan nähdä arkisena vuorovaikutuksena, johon jokainen voi ja jokaisella tulisi olla mahdollisuus osallistua. Katsomusten välisen dialogin tavoitteena on, että katsomuksia ei käytettäisi vihapuheen ja ennakkoluulojen levittämisen välikappaleina.

Yhteisymmärrysviikon tavoitteena on kannustaa tavallisia ihmisiä arjen vuoropuheluun moninaisten maailmankatsomusten, niin uskonnollisten kuin ei-uskonnollisten, kanssa. Vuoropuhelussa on mahdollista löytää toisten kanssa yhteistä arvopohjaa ja yleisinhimillistä perustaa, mikä mahdollistaa yhteistyön esimerkiksi rauhan, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi sekä ympäristön suojelemiseksi.

Tapahtuman järjestämällä tai niihin osallistumalla avaat ovesi dialogille!

Vuoden 2024 YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa juhlitaan Suomessa teemalla Enemmän kuin rinnakkaiseloa.

Yhteisymmärrysviikko kutsuu sinua vuonna 2024 rakentamaan yhdessä parempaa maailmaa. Tehdään aidosti yhdessä ja ollaan yhdessä me!

Aiempien vuosien teemoja:
  • 2023: Edistänkö rauhaa?
  • 2022: Dialogissa ympäristön kanssa
  • 2021: Dialogissa ympäristön kanssa
  • 2020: Puhu dialogia
  • 2018: Vieraanvaraisuus

Viikolla järjestetään kymmeniä tapahtumia ympäri Suomen. Pääset tutustumaan tapahtumiin esimerkiksi Yhteisymmärrysviikon Facebook -sivuston ja Instagramin kautta.

Jos haluat itse järjestää tapahtuman, katso vinkkejä viikon viettoon täältä.

Tervetuloa mukaan avajaisiin 31.1.2024! Ohjelma ja ilmottautuminen täältä.

Yhteisymmärrysviikon jälkeen palkitaan yhteisymmärrysteko.

Tiedätkö hankkeen, tapahtuman tai teon, joka on edistänyt uskontojen ja katsomusten rakentavaa vuorovaikutusta paikkakunnallasi?

Pienetkin teot lisäävät yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. #yhteisymmärrysteko -kampanjaan voi osallistua kuka vaan: yksityishenkilö, kaveriporukka, päiväkoti, koululuokka tai tapahtuma.

Lue lisää #yhteisymmärrysteko -kampanjasta täältä.