Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.
Työtapa: Mediakasvatus
Materiaaleja katsomusaineiden opettajille
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.
Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opetusmateriaali soveltuu uskonto- ja katsomusdialogitaitojen kehittämiseen yläkouluissa sekä lukioissa. Opettajan opas tarjoaa vinkkejä ja tukea opettajille materiaalin käyttämiseen.
Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Lasten sivut
Lasten sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista lapsilähtöisesti. Lapsi pystyy käyttämään tätä etenkin alakoululaisille suunnattua sivustoa myös itsenäisesti.
Saamen kielet ja kulttuurit tutuksi mediakasvatuksen menetelmin
Kuinka mediakasvatus voi tukea saamen kieliin ja kulttuuriin perehtymistä? Ota siitä selvää Mediataitokoulun julkaiseman varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen soveltuvan materiaalin avulla!
Hyvä puhe
Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.
Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssi
Somessa tarvitaan dialogitaitoja. Sosiaalisen median ilmiöt on Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelman kehittämä ilmainen ja kaikille avoin verkkokurssi.
Ole rohkea ja reilu
Ole rohkea ja reilu -sivuilla on audiovisuaalista opetusmateriaalia sekä pohdinta- ja keskustelutehtäviä eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Kaikkien koulu? -podcast
Kaikkien koulu? -sarjassa kysytään, millainen koulu on toimintaympäristönä vähemmistön silmin, millaisia valta-asetelmia koulu heijastelee, miten erilaiset identiteettien ja sosiaalisen statuksen risteymät vaikuttavat siihen, miten koulu koetaan sekä miten koulua voisi edelleen kehittää.
Vuosi juhlien
Vuosi juhlien tarjoaa tietoa juhlista sekä työpajaohjeita ja vinkkejä moninaisten juhlien viettoon oman ryhmän kanssa.
Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.