Materiaalin tavoitteena on tehdä uskontoja ja katsomuksia tutummaksi lyhyiden tarinoiden avulla.
Oppiaine: Äidinkieli ja kirjallisuus
Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.
Yhteiset lapsemme ry – Ole rohkea ja reilu
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Tähtijengi 1-2
Tähtijengi 1-2 on suomen kielen harjoituskirja alkuopetukseen. Tähtijengin ensimmäisessä kirjassa on tehtäviä kynäharjoituksista virketason luetunymmärtämiseen. Oppilaat harjoittelevat myös monipuolisesti mm. alkuäännettä, sanastoa, matematiikan termejä ja verbin taivuttamista.
Tähtijengi 3-4
Tähtijengin toinen kirja sisältää tehtäviä sanatasolta kokonaisiin teksteihin. Kirjan harjoituksissa painottuvat erityisesti tekstilajien lukutaidon ja ymmärtävän lukemisen harjoittelu ja tekstintuottamisen taidot. Kielioppiasioista keskiössä ovat sanaluokkien tunnistaminen, verbin ja nominin taivutus sekä astevaihtelu. Kuten kaikissa Tähtijengi-kirjoissa, tässäkin osassa painotetaan myös sanastoa.
Tähtijengi 5-6
Tähtijengin kolmannessa kirjassa keskitytään erityisesti tekstilajien tuntemukseen ja tekstintuottamisen harjoitteluun. Kuten muissakin Tähtijengin kirjoissa, oppilaat harjoittelevat myös sanastoa, suomen kielen rakenteita ja kielioppia.
Kolttasaamelaisten historiaa
Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.
Värinautit: pedagoginen materiaali
Värinautit julkaisevat ilmaista, oppiainerajat ylittävää pedagogista materiaalia, joka sopii käytettäväksi niin kotioloissa kuin luokkahuoneissakin.
Ekumeeninen vastuuviikko
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus -sivuille on koottu materiaalia lasten ja nuorten osallisuutta edistävän demokraattisen toimintakulttuurin vahvistamiseen.
Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja
Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.
Rauhanrastit
Rauhanrastien toiminnallisten tehtävien avulla voi harjoitella tunne- ja vuorovaikutustaitoja tutustumalla rauhan, urheilun ja ilmastonmuutoksen teemoihin.
Tehtäväkortit tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun
Tehtäväkortit tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun on Mannerheimin lastensuojeluliiton tuottama oppimateriaalikokonaisuus opetus- ja nuorisotyöhön.
Setan materiaali seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta yläkouluikäisille ja toiselle asteelle
Setan tuottama materiaali yläkouluun käsittelee monenlaisia identiteettejä, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta sekä yhdenvertaisuuden ja normien kysymyksiä.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Saamen kielet ja kulttuurit tutuksi mediakasvatuksen menetelmin
Kuinka mediakasvatus voi tukea saamen kieliin ja kulttuuriin perehtymistä? Ota siitä selvää Mediataitokoulun julkaiseman varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen soveltuvan materiaalin avulla!
Hyvä puhe
Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.
Oppimateriaali yläkouluille romanien historiasta
Romanit.fi-sivustolla on tietoa romaneista ja romanikulttuurista sekä valmiita oppimateriaalikokonaisuuksia eri oppiaineisiin yläkoulussa.
Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssi
Somessa tarvitaan dialogitaitoja. Sosiaalisen median ilmiöt on Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelman kehittämä ilmainen ja kaikille avoin verkkokurssi.
Vihapuheesta dialogiin
Planin tuottama Vihapuheesta dialogiin sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen.
Kaikkien koulu? -podcast
Kaikkien koulu? -sarjassa kysytään, millainen koulu on toimintaympäristönä vähemmistön silmin, millaisia valta-asetelmia koulu heijastelee, miten erilaiset identiteettien ja sosiaalisen statuksen risteymät vaikuttavat siihen, miten koulu koetaan sekä miten koulua voisi edelleen kehittää.
Guider Game
Guider Game on maahanmuuttajanuorille kehitetty mobiilipeli, jota pelaamalla saa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista, asumisesta, työnhausta ja terveydestä.
Yhtä aikaa
Yhtä aikaa on materiaali varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.
Vuosi juhlien
Vuosi juhlien tarjoaa tietoa juhlista sekä työpajaohjeita ja vinkkejä moninaisten juhlien viettoon oman ryhmän kanssa.
Elävä kirjasto
Elävä kirjasto on ennakkoluuloihin ja stereotypioihin pureutuva menetelmä, jossa kertojan kokemuksiin tutustutaan kohtaamisissa tapahtuvan vuoropuhelun kautta.
Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.
Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.