Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.
Laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4)
Materiaaleja katsomusaineiden opettajille
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.
Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.
Yhteiset lapsemme ry – Ole rohkea ja reilu
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Tähtijengi 1-2
Tähtijengi 1-2 on suomen kielen harjoituskirja alkuopetukseen. Tähtijengin ensimmäisessä kirjassa on tehtäviä kynäharjoituksista virketason luetunymmärtämiseen. Oppilaat harjoittelevat myös monipuolisesti mm. alkuäännettä, sanastoa, matematiikan termejä ja verbin taivuttamista.
Tähtijengi 3-4
Tähtijengin toinen kirja sisältää tehtäviä sanatasolta kokonaisiin teksteihin. Kirjan harjoituksissa painottuvat erityisesti tekstilajien lukutaidon ja ymmärtävän lukemisen harjoittelu ja tekstintuottamisen taidot. Kielioppiasioista keskiössä ovat sanaluokkien tunnistaminen, verbin ja nominin taivutus sekä astevaihtelu. Kuten kaikissa Tähtijengi-kirjoissa, tässäkin osassa painotetaan myös sanastoa.
Tähtijengi 5-6
Tähtijengin kolmannessa kirjassa keskitytään erityisesti tekstilajien tuntemukseen ja tekstintuottamisen harjoitteluun. Kuten muissakin Tähtijengin kirjoissa, oppilaat harjoittelevat myös sanastoa, suomen kielen rakenteita ja kielioppia.
Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli
Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli tutustuttaa nuoret saamelaisuuteen niin historian kuin nykypäivän ilmiöiden ja henkilöiden kautta.
Viikon tarina
Kirkkohallitus tuottaa kerran viikossa ihka uuden, aiemmin julkaisemattoman Viikon tarinan, joka saattelee lapsia kysymysten ja keskustelun pinnoille.
Kolttasaamelaisten historiaa
Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.
Värinautit: pedagoginen materiaali
Värinautit julkaisevat ilmaista, oppiainerajat ylittävää pedagogista materiaalia, joka sopii käytettäväksi niin kotioloissa kuin luokkahuoneissakin.
Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.
Uskontokalenteri
Tutustu Uskontokalenterin avulla kristinuskon, islamin, juutalaisuuden ja buddhalaisuuden pyhäpäiviin ja juhliin.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Saamen kielet ja kulttuurit tutuksi mediakasvatuksen menetelmin
Kuinka mediakasvatus voi tukea saamen kieliin ja kulttuuriin perehtymistä? Ota siitä selvää Mediataitokoulun julkaiseman varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen soveltuvan materiaalin avulla!
Hyvä puhe
Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.
Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssi
Somessa tarvitaan dialogitaitoja. Sosiaalisen median ilmiöt on Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelman kehittämä ilmainen ja kaikille avoin verkkokurssi.
Against hate -hankkeen materiaali
Against hate -hankkeessa (2017-2019) tuotettu oppimateriaali on tiivis tietopaketti vihapuheen määritelmästä.
Vihapuheesta dialogiin
Planin tuottama Vihapuheesta dialogiin sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen.
Kaikkien koulu? -podcast
Kaikkien koulu? -sarjassa kysytään, millainen koulu on toimintaympäristönä vähemmistön silmin, millaisia valta-asetelmia koulu heijastelee, miten erilaiset identiteettien ja sosiaalisen statuksen risteymät vaikuttavat siihen, miten koulu koetaan sekä miten koulua voisi edelleen kehittää.
Yhtä aikaa
Yhtä aikaa on materiaali varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.
Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.
Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.