JÄRJESTÄ TOIMINTAA

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään toimintaa ja tapahtumia yhteisymmärrysviikolla. Tältä sivulta löydät esimerkkejä siitä, millaisen tapahtuman voit järjestää sekä tukea oman tapahtuman suunnitteluun.

Yhteisymmärrysviikkoa koordinoiva FOKUS ry järjestää perinteisesti viikon aikana erilaisia tapahtumia, kuten viikon avajaiset sekä keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia.  Yhteisymmärrysviikon sydän koostuu kuitenkin ympäri Suomea järjestettävistä paikallisista yhteisymmärrystä ja arjen dialogia edistävistä tapahtumista.

Alla on listattuna inspiraatioksi tapahtumaideoita, joita voi lähteä toteuttamaan yksin tai yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Olemme jakaneet tapahtumat seitsemään eri kategoriaan:

  • yhdessäoloa
  • talkoot
  • vaikuttaminen
  • yhteisymmärrystä liikkuen
  • yhteisymmärrystä taiteen keinoin
  • koulutukset, paneelit, yms.
  • yhteisymmärrystä virtuaalisesti

Kun järjestätte tapahtuman, ilmoittattehan siitä meille facebookissa. Voitte myös vaihtoehtoisesti ilmoittaa tapahtumasta info@kulttuurifoorumi.fi. Näin voimme myös mainostaa tapahtumaanne.

Kun viestitte tapahtumastanne somessa, käytättehän tunnisteita #yhteisymmärrysviikko.

Muistathan, että tapahtumien ei tarvitse olla mahtipontisia ollakseen toimivia! Jokaisen panos on tärkeä!

 

YHDESSÄOLOA

Aamupala tai kahvit: Yhteisöt ympäri maailman järjestävät yhteisymmärrysviikolla yhteisiä aamiaisia tai muita ruokaan liittyviä tapaamisia. Ne järjestyvät pienellä kustannuksella ja yhteistyöllä. Kenet sinä voisit kutsua mukaan? Millaisia moninaisia yhteisöjä voit kutsua kahville omasta lähiympäristöstäsi? Suomessa yhteisymmärrysviikolla järjestetään mm. kirkkokahveja.

Avoimet ovet: Yhteisymmärrysviikon klassikko on yhteisöjen avoimet ovet. Kutsu muut tutustumaan yhteisöösi ja sen tiloihin. Voit tarjota pientä purtavaa, järjestää valokuvanäyttelyn tai vaikkapa tarjota hengähdystauon ja juttuseuraa.

Basaari tai toritapahtuma: Jokaisessa yhteisöstä löytyy luovia ja osaavia toimijoita, jotka voivat innostua laittamaan pystyyn oman basaarin tai toritapahtuman. Olisiko teemana vaikkapa maailman ruokakulttuurien kohtaaminen ostarilla? Tai katsomusten tori? Ketkä kaikki toimijat saatte mukaan? Pyydä mukaan kotikuntasi eri katsomukset ja monikulttuurisuustoimijat sekä -yhdistykset.

 

TALKOOT

Kohenna ja korjaa: Joskus dialogityö on tarttumista työkaluihin ja pesurättiin. Onko jokin paikka, jonka voitte kunnostaa yhdessä? Onko jonkin yhteisön tila päässyt rapistumaan tai onko jokin pyhä paikka tai jonkin yhteisön tila kokenut vandalismia? Tai haluatteko tuoda yhdessä vehreyttä pyhille paikoille?

Työskentely yhteisen hyvän eteen: Kokoa alueesi toimijat yhteisen hyvän äärelle. Toteuta yhdessä eri katsomusten edustajien kanssa esimerkiksi roskienkeräys, villasukkien kudontatempaus asunnottomille, viheralueen istutus, talkoot yhteisen puiston korjaamiseksi tai yhteisen tilan maalaamiseksi ja somistamiseksi.

 

VAIKUTTAMINEN

Huomio ympäristö: Kokoa paikalliset katsomustoimijat yhteisen ympäristön suojelun ääreen. Onko jokin paikka tai esim. ilmastonmuutokseen liittyvä teema, jonka kimppuun voisitte yhdessä käydä?

Tue moninaisia perheitä: Tutustu ja jaa Kodin eri katsomukset -esitettä. Esite on tehty tueksi perheille, joissa vanhemmat edustavat eri katsomuksia. Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta. Esitteen voi lukea ja tulostaa suomeksi täältä ja englanniksi täältä. (Esiteen tuottanut Kirkkohallitus, Helsingin yliopisto ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry)

Kolehti tai muu keräys: Löytyisikö alueesi katsomuksellisista toimijoista innostusta yhteiskeräykseen vaikkapa kansainväliseen ihmisoikeustyöhön tai luonnonsuojeluprojektiin? Esimerkiksi ekumeenisissa jumalanpalveluksissa kolehtikohde voidaan päättää yhdessä.

Lausunto, julkilausuma, mielipidekirjoitus tai puhe: Joskus viestin saa selkeimmin perille tekemällä vaikkapa lausunnon tai mielipidekirjoituksen. Tai voisiko yhteisösi tehdä julistuksen uskonto- ja katsomusdialogin tueksi? Kokoa yhteen eri yhteisöiden toimijoita alueeltasi ja luokaa yhdessä julkilausuma. Esimerkiksi YK kokoaa yhteisymmärrysviikon tukijoiden julkilausumia: https://worldinterfaithharmonyweek.com/letters-of-support/

Messu, saarna tai muu katsomuksellinen tilaisuus: Nosta uskonto- ja katsomusdialogi teemaksi vaikkapa messussa.

 

YHTEISYMMÄRRYSTÄ LIIKKUEN

Rauhankävelyt ja -retket: Yhteisymmärrysviikolla kävellään yhdessä rauhan puolesta. Kävelyt voivat esimerkiksi kiertää eri katsomusten pyhiä paikkoja tai kirkkoja/temppeleita/synagogia ja päättyä yhteiseen ateriaan. Yhteisymmärrysviikolla ollaan liikuttu myös bussikyydillä, jos matka tuntuu liian pitkältä käveltäväksi.

Kortteleiden ja kaupunginosien ikkunakampanja: Innosta lähiympäristöäsi juhlimaan yhteisymmärrysviikkoa ikkunakampanjan avulla. Laita viikon ajaksi ikkunaasi esim. jokin katsomuksen symboli tai esine. Voit myös printata ikkunaasi ulospäin näkyväksi vaikkapa yhteisymmärrysviikon logon tai julisteen.

Luontopolku-tapahtumat: Millä teemalla kotikapungissasi voisi järjestää yhteisymmärrysviikon luontopolun? Kokoa joukko eri katsomusten edustajia nauttimaan luonnosta ja pohtikaa yhdessä kuinka eri katsomukset näkevät luonnon merkityksen. Teeman voi olla vaikkapa luonnon pyhyys.

QR-koodikävely/suunnistus: Olemme julkaisseet valmiin materiaalin QR-koodikävelyreitin järjestämiseksi. Löydät materiaalin ohjeineen TÄÄLTÄ

 

YHTEISYMMÄRRYSTÄ TAITEEN KEINOIN

Elokuvanäytös: Kutsu työyhteisösi näytökseen tai järjestä eri katsomusten edustajille näytös vaikkapa elokuvasta Aatos ja Amine. https://maailmankoulu.fi/aatosjaamine/  Lisää vinkkejä elokuvasta dialogin välineenä: https://www.upf.tv/outreach/

Musiikki- ja taide-esitykset: Musiikki- ja taidetapahtumat ovat dialogityössä usein käytettyjä foorumeita.

Kirjastokampanja: Järjestä lähikirjastossasi Yhteisymmärrysviikon kirjaesittely. Laita esille esim. Vantaan vinkkilistan mukaisia kirjoja.

 

KOULUTUKSET, PANEELIT, YMS

Koulutus tai luento: Dialogikoulutuksia järjestetään toki ympäri vuoden, mutta yhteisymmärrysviikko tuo lisänäkyvyyttä järjestämällesi koulutukselle tai luennolle. Aiheena voi olla dialogivalmiuksien ohella vaikkapa moninainen ruokakulttuuri, taide tai käsityöt.

Oppitunti, päivänavaus tai leikkihetki: Löydät materiaalia kulttuuri- ja katsomustietoisen kasvatuksen tueksi Dialogitaitajat -hankkeen sivuilta sekä yhteisymmärrysviikon kootuista kasvatusmateriaaleista.

Paneeli, seminaari tai keskustelutilaisuus: Paneelit, seminaarit ja keskustelutilaisuudet ovat yhteisymmärrysviikon kestosuosikkeja. Mitkä aiheet ovat juuri nyt pinnalla? Kuka olisi hyvä asiantuntija omalla alueellasi puhumaan vaikkapa viikon teemasta?

 

YHTEISYMMÄRRYSTÄ VIRTUAALISESTI

Valokuvakampanja instagramissa: Järjestä valokuvakampanja yhteisymmärrysviikon sanoma tai vuositeema huomioiden. Opastuksena voi olla esim. ”Kerää luonnosta materiaaleja ja hahmottele niistä kokonaisuus, jossa näkyy kunnioitus luontoa kohtaan sekä dialogin ja harmonian teemat”. Tägää kuvasi tunnisteella #yhteisymmärrysviikko, #yhteisymmärrysteko

Tutustu pyhiin paikkoihin virtuaalisesti: Järjestäkää yhdessä eri katsomusten kanssa virtuaalikierros erilaisiin pyhiin paikkoihin. Kukin esittelee oman tilansa tai pyhän luontokohteen etänä. Millaiseen dialogiin eri katsomusten pyhiin paikkoihin tutustuminen ohjaa?

HUOM: Myös monia muita listalla olevia tapahtumia voi toteuttaa verkossa!

Tutustu uuteen Yhteismmärrysviikon oppaaseen!

Löydät oppaan täältä. 

Yhteisymmärrysviiikon opas tarjoaa vinkkejä uskonto- ja katsomusdialogiin sekä yhteistyöhön, puheenvuoroja eri yhteisöiltä ja näkökulmia asiantuntijoilta. Oppaan tavoitteena on tarjota tukea ja ideoita tapahtumien järjestämiseen, motivoida yhteisöjä yhteistyöhön ja nostaa esille tärkeitä katsomuksiin liittyviä teemoja. Oppaassa käydään esimerkiksi konkreettisesti läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon järjestäessä yhteisöjen välistä tapahtumaa.

Tutustu evankelis-luterilaisille seurakunnille suunnattuun oppaaseen YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikosta!

Löydät oppaan täältä.

Opas seurakunnille tarjoaa eri seurakunnan työhön ja kohderyhmään sopivia, vapaasti sovellettavia ideoita ja sisältöä uskonto- ja katsomusdialogin näkökulmasta. Ota opas haltuun, tai heitä riparikassin päälle lähtiessä, avaa missä tahansa piirissä tai iltapäiväkerhon vanhempainillan katsomuskeskustelussa ja mahdollista lisää yhteisymmärrystä yhteisöissäsi.

Tutustu oppaan ensimmäiseen versioon ja anna meille palautetta. Kaikki palaute on arvokasta oppaan kehittämiseksi. Voit antaa oppaasta palautetta täällä. Kiitos vastauksestasi!

Tarvitsetko neuvoja tai tukea tapahtuman järjestämiseen? Liity mukaan yhteisymmärrysviikon aktiivien sähköpostilistalle ja/tai facebook-ryhmään! Voit myös kysyä apua yhteisymmärrysviikon kummeilta ja tapahtuman koordinoijalta!

Yhteisymmärrysviikon aktiiveille on suunnattu oma sähköpostilista ja facebook-ryhmä, johon ovat tervetulleet kaikki tapahtuman ideoinnista kiinnostuneet.

Voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostia info@kulttuurifoorumi.fi.

Voit liittyä aktiivien facebook-ryhmään täällä.

Yhteisymmärrysviikon kummit:

Alla on esimerkkejä tapahtumista, joita eri tahot ovat järjestäneet yhteisymmärrysviikolla. Näistä voit ottaa vinkkiä oman tapahtuman järjestämiseen!

Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukion Maailman uskonnot -kurssi

Yhteisymmärrysviikon vietto Eestinmäen päiväkodissa

Lieksan seurakunnan ja Lieksan Tukipisteen yhteistyönä toteutettu yhteisymmärryksen viikko

Hösmärin päiväkodin yhteistyöprojekti

Dialogi Tampereen yliopistokampuksella

Vantaan dialogitilaisuudet

Bussiretki therevada-temppeleihin

Lisää koulujen ja päiväkotien järjestämästä yhteisymmärrysviikon toiminnasta löydät Dialogitaitajien sivuilta. (Psst! Voit myös lähettää meille oman esimerkkisi sivuille lisättäväksi!)

Löydät yhteisymmärrysviikon mainosmateriaalit täältä.

Löydät yhteisymmärrysviikon mainosmateriaalit jaetusta Drive-kansiosta. Löydät mm. valmiita somekuvia, IG-storypohjia, bannereita ja valmiita mainostekstejä. Kansio on päivittyvä.

Kuvitukset on luonut taitelija Piia Keto.

Logot ja somemateriaalit ovat vapaasti käytettävissäsi viestiessäsi yhteisymmärrysviikon tapahtumista ja teemoista. Kuvien käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. Muista tägätä meidät mukaan ja käyttää #yhteisymmärrysviikko.

Tarvitsetko tietyntyyppisen kuvan tai onko sinulla haasteita kansion avaamisen kanssa? Ota yhteyttä toimisto@kulttuurifoorumi.fi

 

Katsomuskaverin kuvituksia

Lisää näkyvyyttä

Toivomme, että teette tapahtumastanne Facebook –tapahtuman (event) ja ilmoitatte siitä Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n sekä Yhteisymmärrysviikon Facebookiin. Voitte myös vaihtoehtoisesti ilmoittaa tapahtumasta osoitteeseen info@kulttuurifoorumi.fi.

Kun viestitte tapahtumastanne sosiaalisessa mediassa voitte käyttää tunnisteita #yhteisymmarrysviikko ja #yhteisymmarrysteko

Teemaviikko ja sen tapahtumat Facebookissa:  https://www.facebook.com/yhteisymmarrysviikko

Lisätietoja YK:n teemaviikosta: www.worldinterfaithharmonyweek.com

Tule mukaan

Tule mukaan yhteisymmärrysviikon aktiivien verkostoon. Aktiivien verkostoon ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneet ideoimaan yhteisymmärrysviikon tapahtumia. Verkosto toimii yhteisen sähköpostilistan sekä Facebook-ryhmän kautta.

Sähköpostilistan tehtävänä on tarjota jokaiselle yhteisymmärrysviikosta kiinnostuneelle ajankohtaista tietoa, mahdollisuuden osallistua keskusteluun, tuoda esille omia tapahtumaideoita ja verkostoitua. Sähköpostilistalle ilmoittautuminen ei sido teitä mihinkään.

Liity mukaan verkoston sähköpostilistalle laittamalla viestiä info@kulttuurifoorumi.fi

Facebook-ryhmän tehtävänä on toimia vapaana yhteisymmärrysviikon ideointi- ja verkostoitumisalustana. Ryhmään voi siis esimerkiksi laittaa tapahtumaidean ja pyytää muita mukaan järjestämään yhdessä tapahtumaa.

Liity mukaan verkoston facebook-ryhmään.

Lisätietoa

Teemaviikko ja sen tapahtumat Facebookissa:  https://www.facebook.com/yhteisymmarrysviikko

Lisätietoja YK:n teemaviikosta: www.worldinterfaithharmonyweek.com

Viikon takana: Yhteisymmärrysviikon ohjausryhmä, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry