Yhteisymmärrysviiikon opas tarjoaa vinkkejä uskonto- ja katsomusdialogiin sekä yhteistyöhön, puheenvuoroja eri yhteisöiltä ja näkökulmia asiantuntijoilta.
Oppimisympäristö: Koulun ulkopuolinen tila tai toimija
Katkaise vihan kierre
Väkivalta herättää meissä tunteita ja saatamme kohdistaa kielteisiä tunteitamme muihin. Kuinka tilannetta kannattaa käsitellä lasten ja nuorten kanssa? Video antaa eväitä haastavien tilanteiden käsittelyyn.
Yhteisymmärrysviikon opas evankelis-luterilaisille seurakunnille
Opas seurakunnille tarjoaa eri seurakunnan työhön ja kohderyhmään sopivia, vapaasti sovellettavia ideoita ja sisältöä uskonto- ja katsomusdialogin näkökulmasta. Oppaasta löytyy myös tietoa kasvatukselliseen yhteistyöhön seurakuntien kanssa.
Yhdessä – Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry 75 vuotta
Millaista dialogityö on ollut Suomessa kahden viime vuosikymmenen aikana? Tutustu Yhdessä -teokseen, joka sisältää näkökulmia ja inspiraatiota uskonto- ja katsomusdialogiin ja dialogikasvatukseen.
Luovuus voimavarana
Luovuus voimavarana -materiaaleissa tutustutaan luovalla alalla toimiviin nuoriin ja siihen, millainen merkitys moninaisuudella ja luovuudella on ollut oman polun löytymiseen. Materiaali koostuu oppaasta, videoista ja julisteesta.
Turvallisemman keskustelun ohjeet
Turvallisemman keskustelun ohjeilla mahdollistamme kaikille mukavan ja arvostavan keskusteluilmapiirin. Nämä ohjeet auttavat sinua pohtimaan rakentavan keskustelun askelia!
Apua akuutin kriisitilanteen käsittelyyn
Tältä sivulta löydät tietoa kriisitilanteiden käsittelyyn esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa, tietoa auttamistavoista sekä pedagogisia materiaaleja.
Katsomus- ja uskontodialogin edistäminen nuorisotyössä
Kuinka edistän katsomus- ja uskontodialogia nuorisotyössä? Katso nuorisotyöntekijöille suunnattu video!
Dialogitaitojen maailmamestari
Näin sinustakin voi tulla dialogitaitojen maailmanmestari! Tutustu hauskaan lapsille ja nuorille suunnattuun videomateriaaliin kulttuuri- ja katsomusdialogista.
Askelia katsomusdialogiin
Katsomusdialogin askeleet kuvaavat polkua, joka johtaa rakentavan dialogin hallitsemiseen. Liikumme askelmien välillä eteen- ja taaksepäin eri tilanteissa, eikä polku ole suoraviivainen.
Tee tilaa dialogille – kasvattajan muistilista kulttuuri- ja katsomus-tietoiseen tilaan
Oletko pohtinut, millainen olisi kulttuuri- ja katsomustietoinen tila? Jos et, nyt viimeistään kannattaa!
Pyhiinvaellusmateriaalia varhaiskasvattajille
Materiaali kannustaa lapsia ja aikuisia yhdessä ihmettelemään luontoa ja lähestymään uteliaasti pyhää!
Materiaaleja katsomusaineiden opettajille
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.
Kodin eri katsomukset -esite
Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta.
QR-koodikävely
QR-koodikävely on hauska tapa tutustua lähiluontoon sekä perehtyä eri katsomusten edustajien näkemyksiin ympäristöstä.
Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.
Yhteiset lapsemme ry – Ole rohkea ja reilu
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Värinautit: pedagoginen materiaali
Värinautit julkaisevat ilmaista, oppiainerajat ylittävää pedagogista materiaalia, joka sopii käytettäväksi niin kotioloissa kuin luokkahuoneissakin.
Ekumeeninen vastuuviikko
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.
Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opetusmateriaali soveltuu uskonto- ja katsomusdialogitaitojen kehittämiseen yläkouluissa sekä lukioissa. Opettajan opas tarjoaa vinkkejä ja tukea opettajille materiaalin käyttämiseen.
Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja
Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Vuosi juhlien
Vuosi juhlien tarjoaa tietoa juhlista sekä työpajaohjeita ja vinkkejä moninaisten juhlien viettoon oman ryhmän kanssa.
Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.