-
Ikäryhmä: Varhaiskasvatus, esiopetus

Yhteisymmärrysviikon materiaalit
Yhteisymmärrysviikon materiaalit tarjoavat esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien mukaisia ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteita tukevia harjoituksia.

Katsomusten välinen dialogi ja tunteet — ennakkoluuloista yhteisymmärrykseen
Katsomusten välinen dialogi ja tunteet -opas tarjoaa monipuolisia harjoituksia katsomusten väliseen kohtaamiseen liittyvien tunteiden ja ennakkoluulojen sekä oman katsomuksellisen identiteetin käsittelyyn toisella asteella ja yläkoulussa.

Meidän oma juhlakalenteri
Meidän oma juhlakalenteri on positiivinen tapa tuoda ryhmän katsomuksellinen ja kulttuurinen moninaisuus näkyviin.

Viisastutaan! katsomus- ja kulttuuriperinteistä
Viisastutaan!-materiaali vahvistaa lasten ja aikuisten välistä vuoropuhelua ja tutustumista eri viisausperinteisiin.

Turvallisemman keskustelun ohjeet
Turvallisemman keskustelun ohjeilla mahdollistamme kaikille mukavan ja arvostavan keskusteluilmapiirin. Nämä ohjeet auttavat sinua pohtimaan rakentavan keskustelun askelia!

Kokemuksia kouluista ja työkaluja kulttuuri- ja katsomustietoiseen dialogiin
Tutustu uuteen kasvattajille suunnattuun videomateriaaliin!

Dialogitaitojen maailmamestari
Näin sinustakin voi tulla dialogitaitojen maailmanmestari! Tutustu hauskaan lapsille ja nuorille suunnattuun videomateriaaliin kulttuuri- ja katsomusdialogista.

Pyhiinvaellusmateriaalia varhaiskasvattajille
Materiaali kannustaa lapsia ja aikuisia yhdessä ihmettelemään luontoa ja lähestymään uteliaasti pyhää!

Kodin eri katsomukset -esite
Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta.

Pieni opas ympäristöahdistukseen
Pieni opas ympäristöahdistukseen antaa eväitä̈ ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen ja käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa!

Juhlakaruselli / Festkarusellen
Juhlakaruselli on eri aisteihin perustuva menetelmä, joka auttaa lasta kehittämään dialogitaitoja.

Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.

Yhteiset lapsemme ry – Antirasistinen kasvatustyö
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Perus- ja ihmisoikeudet opetus- ja kasvatusalalla: Oikeudellinen ja pedagoginen opas alan opiskelijoille ja asiantuntijoille
Mitä perus- ja ihmisoikeudet tarkoittavat kasvatusinstituutioiden arjessa? Tutustu oikeudelliseen ja pedagogiseen oppaaseen perus- ja ihmisoikeuksista opetus- ja kasvatusalalla. Opas on julkaistu keväällä 2020.

Viikon tarina
Kirkkohallitus on tuottanut useita Viikon tarinoita, joka saattelee lapsia kysymysten ja keskustelun pinnoille.

Kolttasaamelaisten historiaa
Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.

Värinautit: pedagoginen materiaali
Värinautit julkaisevat ilmaista, oppiainerajat ylittävää pedagogista materiaalia, joka sopii käytettäväksi niin kotioloissa kuin luokkahuoneissakin.

Ekumeeninen vastuuviikko
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.

Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.

Kulttuurin vuosikello
Kulttuurin vuosikello tarjoaa materiaaleja ja vinkkejä kasvattajille kulttuurisen kestävyyden saavuttamiseksi.

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus
Ota käyttöön kieli- ja kulttuuritietoiset kuvakortit tai tutustu kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen käytänteisiin DivEdin sivuilla.

Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus -sivuille on koottu materiaalia lasten ja nuorten osallisuutta edistävän demokraattisen toimintakulttuurin vahvistamiseen.

Uskontokalenteri
Tutustu Uskontokalenterin avulla kristinuskon, islamin, juutalaisuuden ja buddhalaisuuden pyhäpäiviin ja juhliin.

Yhteispeli koulussa -opas
Yhteispeli koulussa on opas hyvinvoinnin ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen, joka tarjoaa konkreettisia toimintatapoja tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen lapsille.

Papunet
Papunet tarjoaa materiaalia kommunikoinnin tukemiseen sisältäen muun muassa monipuolisen kuva- ja äänipankin sekä viittomamateriaalin.

Mieli ry:n materiaalit
MIELI Suomen mielenterveys ry:n sivuille on koottu pelejä ja tehtäviä tunnetaitojen ja mielenterveystaitojen harjoitteluun eri ikäisten kanssa.

Setan materiaali seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta varhaiskasvatukseen
Setan tuottama materiaali varhaiskasvatukseen käsittelee ystävyyttä, sukupuolen moninaisuutta ja intersukupuolisuutta.

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivusto tarjoaa tietoa ja materiaalia, joka tukee tasa-arvon edistämistä varhaiskasvatuksessa.

Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
Lasten sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista lapsilähtöisesti. Lapsi pystyy käyttämään tätä etenkin alakoululaisille suunnattua sivustoa myös itsenäisesti.

Askelia katsomusdialogiin
Ota askelia katsomuskasvatukseen dialogilähtöisesti Askelia katsomuskasvatukseen –materiaalin avulla.

Kulttuurisen moninaisuuden päivä 21.5.
Maailmankoulu on koonnut materiaalivinkkejä 21.5. vietettävän kulttuurisen moninaisuuden päivän viettoon päiväkodeissa ja kouluissa.

Unicefin ohjeistus väkivaltauutisen käsittelyyn lasten kanssa
Unicef on koonnut sivuilleen ohjeistuksen väkivaltauutisten käsittelyyn lasten kanssa.

Ole rohkea ja reilu
Ole rohkea ja reilu -sivuilla on audiovisuaalista opetusmateriaalia sekä pohdinta- ja keskustelutehtäviä eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Dialogitaitaja
Dialogitaitaja-materiaali sisältää tietoa dialogikasvatuksesta sekä vinkkejä ja oppimateriaaleja dialogiseen työskentelyyn.

Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.