Kulttuurit ja katsomukset mediassa

Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.

Materiaaleja katsomusaineiden opettajille

Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.

QR-koodikävely

QR-koodikävely on hauska tapa tutustua lähiluontoon sekä perehtyä eri katsomusten edustajien näkemyksiin ympäristöstä.

Kielestä koppi

Oppimateriaali peruskouluihin edistämään kieli- ja kulttuuritietoista perusopetusta peruskouluissa.

Kiusaamisen vastainen työ kouluissa ja oppilaitoksissa

Jokaisen koulu- tai oppilaitosyhteisön jäsenen tulee tunnistaa kiusaaminen ja sen erilaiset muodot sekä tuntea yhteisön tavat kiusaamistilanteisiin puuttumisessa. Parasta kiusaamisen vastaista työtä on sen ennaltaehkäisy. Varhainen tunnistaminen ja tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ehkäisee myöhempiä kiusaamisesta aiheutuvia, usein vakavia psykososiaalisia vaikutuksia.

Tähtijengi 5-6

Tähtijengin kolmannessa kirjassa keskitytään erityisesti tekstilajien tuntemukseen ja tekstintuottamisen harjoitteluun. Kuten muissakin Tähtijengin kirjoissa, oppilaat harjoittelevat myös sanastoa, suomen kielen rakenteita ja kielioppia.

Katsomusdialogin ABC

TULOSSA! Katsomusdialogin ABC on kasvattajille tarkoitettu materiaali dialogisuuden ja kulttuuri- ja katsomustietoisen opetuksen vahvistamiseen.

Kolttasaamelaisten historiaa

Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.

Ekumeeninen vastuuviikko

Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.

Festkalendern

Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.

Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja

Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.

Rauhanfutis

Rauhanfutis on futista säännöillä, joiden avulla voi harjoitella vuorovaikutustaitoja.

Rauhanrastit

Rauhanrastien toiminnallisten tehtävien avulla voi harjoitella tunne- ja vuorovaikutustaitoja tutustumalla rauhan, urheilun ja ilmastonmuutoksen teemoihin.

Globaalikoulu

Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Lasten sivut

Lasten sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista lapsilähtöisesti. Lapsi pystyy käyttämään tätä etenkin alakoululaisille suunnattua sivustoa myös itsenäisesti.

Hyvä puhe

Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.

Rakentavaa vuorovaikutusta

Rakentavaa vuorovaikutusta on opas kasvattajille demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen sekä vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn kouluissa.

Rasismi 24 -lautapeli

Rasismi 24 on lautapeli, jonka tavoite on kannustaa rasismia kokeneet suomalaiset puhumaan kokemuksistaan (suomeksi / på svenska / in English).

Ole rohkea ja reilu

Ole rohkea ja reilu -sivuilla on audiovisuaalista opetusmateriaalia sekä pohdinta- ja keskustelutehtäviä eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Vihapuheesta dialogiin

Planin tuottama Vihapuheesta dialogiin sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen.

Dialogitaitaja

Dialogitaitaja-materiaali sisältää tietoa dialogikasvatuksesta sekä vinkkejä ja oppimateriaaleja dialogiseen työskentelyyn.

Kaikkien koulu? -podcast

Kaikkien koulu? -sarjassa kysytään, millainen koulu on toimintaympäristönä vähemmistön silmin, millaisia valta-asetelmia koulu heijastelee, miten erilaiset identiteettien ja sosiaalisen statuksen risteymät vaikuttavat siihen, miten koulu koetaan sekä miten koulua voisi edelleen kehittää.

Guider Game

Guider Game on maahanmuuttajanuorille kehitetty mobiilipeli, jota pelaamalla saa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista, asumisesta, työnhausta ja terveydestä.

Yhtä aikaa

Yhtä aikaa on materiaali varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.

Vuosi juhlien

Vuosi juhlien tarjoaa tietoa juhlista sekä työpajaohjeita ja vinkkejä moninaisten juhlien viettoon oman ryhmän kanssa.

Elävä kirjasto

Elävä kirjasto on ennakkoluuloihin ja stereotypioihin pureutuva menetelmä, jossa kertojan kokemuksiin tutustutaan kohtaamisissa tapahtuvan vuoropuhelun kautta.

Juhlakalenteri

Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.

Yhteisymmärrysviikko

Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.