Meidän oma juhlakalenteri on positiivinen tapa tuoda ryhmän katsomuksellinen ja kulttuurinen moninaisuus näkyviin.
Teema: Moninaisuus arjessa ja juhlassa
Tässä osiossa on pedagogista materiaalia moninaisuuden kohtaamisen tueksi. Täältä löydät myös katsomuksellisen ja kulttuurisen moninaisuuden huomioivan Juhlakalenterin. Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen kasvatus kohtaa moninaisuuden oikeudenmukaisesti ja vastuullisesti. Se tukee kokemusta moninaisuudesta arkisena ja meitä jokaista koskettavana asiana. Kulttuurit, uskonnot ja muut katsomukset ovat myös sisäisesti monimuotoisia ja pitävät sisällään esimerkiksi erilaisia vähemmistöjä.
Yhteisymmärrysviikon opas: Näkökulmia ja vinkkejä katsomusdialogiin
Yhteisymmärrysviiikon opas tarjoaa vinkkejä uskonto- ja katsomusdialogiin sekä yhteistyöhön, puheenvuoroja eri yhteisöiltä ja näkökulmia asiantuntijoilta.
Edistänkö rauhaa? Nuorten näkemyksiä katsomusdialogista
Edistänkö rauhaa? Nuorten näkemyksiä katsomusdialogista -materiaalipaketti sisältää videoita ja niihin liittyviä pohdintakysymyksiä oppilaille. Materiaalin avulla tutustutaan katsomusdialogin merkityksestä yhteiskuntarauhan edistäjänä.
Mitä kuuluu? Katsomusdialogikasvatusta musiikin avulla
“Mitä kuuluu?” on pedagoginen aineisto, jonka teemana on katsomusdialogin edistäminen musiikin keinoin. Materiaalin käyttö ei vaadi musiikillista osaamista, vaan materiaalissa käytetään musiikkia apuna.
Yhteisymmärrysviikon opas evankelis-luterilaisille seurakunnille
Opas seurakunnille tarjoaa eri seurakunnan työhön ja kohderyhmään sopivia, vapaasti sovellettavia ideoita ja sisältöä uskonto- ja katsomusdialogin näkökulmasta. Oppaasta löytyy myös tietoa kasvatukselliseen yhteistyöhön seurakuntien kanssa.
Luovuus voimavarana
Luovuus voimavarana -materiaaleissa tutustutaan luovalla alalla toimiviin nuoriin ja siihen, millainen merkitys moninaisuudella ja luovuudella on ollut oman polun löytymiseen. Materiaali koostuu oppaasta, videoista ja julisteesta.
Kokemuksia kouluista ja työkaluja kulttuuri- ja katsomustietoiseen dialogiin
Tutustu uuteen kasvattajille suunnattuun videomateriaaliin!
Dialogitaitojen maailmamestari
Näin sinustakin voi tulla dialogitaitojen maailmanmestari! Tutustu hauskaan lapsille ja nuorille suunnattuun videomateriaaliin kulttuuri- ja katsomusdialogista.
Askelia katsomusdialogiin
Katsomusdialogin askeleet kuvaavat polkua, joka johtaa rakentavan dialogin hallitsemiseen. Liikumme askelmien välillä eteen- ja taaksepäin eri tilanteissa, eikä polku ole suoraviivainen.
Tee tilaa dialogille – kasvattajan muistilista kulttuuri- ja katsomus-tietoiseen tilaan
Oletko pohtinut, millainen olisi kulttuuri- ja katsomustietoinen tila? Jos et, nyt viimeistään kannattaa!
Kulttuurit ja katsomukset mediassa
Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.
Dialogitaitajat
Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja sekä kulttuurista ja katsomuksellista osaamista materiaalein ja koulutuksin.
USKALLUS-tarinat
Materiaalin tavoitteena on tehdä uskontoja ja katsomuksia tutummaksi lyhyiden tarinoiden avulla.
Materiaaleja katsomusaineiden opettajille
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.
Kodin eri katsomukset -esite
Esitteessä kerrotaan millaisia seikkoja perheissä kannattaa nostaa esiin esimerkiksi ennen yhteisen lapsen syntymää, jotta erilaisten katsomusten ja uskontojen yhteiselo todella tuntuisi rikkaudelta.
QR-koodikävely
QR-koodikävely on hauska tapa tutustua lähiluontoon sekä perehtyä eri katsomusten edustajien näkemyksiin ympäristöstä.
Kielestä koppi
Oppimateriaali peruskouluihin edistämään kieli- ja kulttuuritietoista perusopetusta peruskouluissa.
Juhlakaruselli / Festkarusellen
Juhlakaruselli on eri aisteihin perustuva menetelmä, joka auttaa lasta kehittämään dialogitaitoja.
Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.
Yhteiset lapsemme ry – Ole rohkea ja reilu
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli
Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli tutustuttaa nuoret saamelaisuuteen niin historian kuin nykypäivän ilmiöiden ja henkilöiden kautta.
Katsomusdialogin ABC
TULOSSA! Katsomusdialogin ABC on kasvattajille tarkoitettu materiaali dialogisuuden ja kulttuuri- ja katsomustietoisen opetuksen vahvistamiseen.
Perus- ja ihmisoikeudet opetus- ja kasvatusalalla: Oikeudellinen ja pedagoginen opas alan opiskelijoille ja asiantuntijoille
Mitä perus- ja ihmisoikeudet tarkoittavat kasvatusinstituutioiden arjessa? Tutustu oikeudelliseen ja pedagogiseen oppaaseen perus- ja ihmisoikeuksista opetus- ja kasvatusalalla. Opas on julkaistu keväällä 2020.
Viikon tarina
Kirkkohallitus tuottaa kerran viikossa ihka uuden, aiemmin julkaisemattoman Viikon tarinan, joka saattelee lapsia kysymysten ja keskustelun pinnoille.
Kolttasaamelaisten historiaa
Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.
Toppbetyg
Varje barn är lika värdefullt. Varje barns rättigheter är värda en tia. UNICEFS Toppbetyg påminner eleverna om varje barns lika värde och fungerar samtidigt som en repetition om vad barnets rättigheter handlar om.
Kympin todistus
Jokainen lapsi on yhtä arvokas. Jokaisen lapsen oikeudet ovat kympin arvoiset. UNICEFin Kympin todistus muistuttaa jokaisen lapsen yhtäläisestä arvosta ja kertaa samalla oppilaille ytimekkäästi, mistä lapsen oikeuksissa on kyse.
Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opetusmateriaali soveltuu uskonto- ja katsomusdialogitaitojen kehittämiseen yläkouluissa sekä lukioissa. Opettajan opas tarjoaa vinkkejä ja tukea opettajille materiaalin käyttämiseen.
Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus -sivuille on koottu materiaalia lasten ja nuorten osallisuutta edistävän demokraattisen toimintakulttuurin vahvistamiseen.
Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja
Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivusto tarjoaa tietoa ja materiaalia, joka tukee tasa-arvon edistämistä varhaiskasvatuksessa.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus -koulutuskokonaisuus
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus on kasvattajien työn tueksi tarkoitettu koulutuskokonaisuus, joka keskittyy muun muassa ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, rasismiin ja siihen puuttumiseen sekä katsomukselliseen moninaisuuteen ja dialogiin.
Kulttuurisen moninaisuuden päivä 21.5.
Maailmankoulu on koonnut materiaalivinkkejä 21.5. vietettävän kulttuurisen moninaisuuden päivän viettoon päiväkodeissa ja kouluissa.
Dialogitaitaja
Dialogitaitaja-materiaali sisältää tietoa dialogikasvatuksesta sekä vinkkejä ja oppimateriaaleja dialogiseen työskentelyyn.
Guider Game
Guider Game on maahanmuuttajanuorille kehitetty mobiilipeli, jota pelaamalla saa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista, asumisesta, työnhausta ja terveydestä.
Yhtä aikaa
Yhtä aikaa on materiaali varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.
Elävä kirjasto
Elävä kirjasto on ennakkoluuloihin ja stereotypioihin pureutuva menetelmä, jossa kertojan kokemuksiin tutustutaan kohtaamisissa tapahtuvan vuoropuhelun kautta.
Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.
Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.