Meidän oma juhlakalenteri on positiivinen tapa tuoda ryhmän katsomuksellinen ja kulttuurinen moninaisuus näkyviin.
Ikäryhmä: Alakoulu
Viisastutaan! katsomus- ja kulttuuriperinteistä
Viisastutaan!-materiaali vahvistaa lasten ja aikuisten välistä vuoropuhelua ja tutustumista eri viisausperinteisiin.
Mitä kuuluu? Katsomusdialogikasvatusta musiikin avulla
“Mitä kuuluu?” on pedagoginen aineisto, jonka teemana on katsomusdialogin edistäminen musiikin keinoin. Materiaalin käyttö ei vaadi musiikillista osaamista, vaan materiaalissa käytetään musiikkia apuna.
Katkaise vihan kierre
Väkivalta herättää meissä tunteita ja saatamme kohdistaa kielteisiä tunteitamme muihin. Kuinka tilannetta kannattaa käsitellä lasten ja nuorten kanssa? Video antaa eväitä haastavien tilanteiden käsittelyyn.
Kokemuksia kouluista ja työkaluja kulttuuri- ja katsomustietoiseen dialogiin
Tutustu uuteen kasvattajille suunnattuun videomateriaaliin!
Dialogitaitojen maailmamestari
Näin sinustakin voi tulla dialogitaitojen maailmanmestari! Tutustu hauskaan lapsille ja nuorille suunnattuun videomateriaaliin kulttuuri- ja katsomusdialogista.
Askelia katsomusdialogiin
Katsomusdialogin askeleet kuvaavat polkua, joka johtaa rakentavan dialogin hallitsemiseen. Liikumme askelmien välillä eteen- ja taaksepäin eri tilanteissa, eikä polku ole suoraviivainen.
Dialogitaitajat
Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja sekä kulttuurista ja katsomuksellista osaamista materiaalein ja koulutuksin.
USKALLUS-tarinat
Materiaalin tavoitteena on tehdä uskontoja ja katsomuksia tutummaksi lyhyiden tarinoiden avulla.
Materiaaleja katsomusaineiden opettajille
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.
Pieni opas ympäristöahdistukseen
Pieni opas ympäristöahdistukseen antaa eväitä̈ ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen ja käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa!
Kielestä koppi
Oppimateriaali peruskouluihin edistämään kieli- ja kulttuuritietoista perusopetusta peruskouluissa.
Minästä kiinni
Oppimateriaali peruskouluihin edistämään kieli- ja kulttuuritietoista perusopetusta peruskouluissa.
Juhlakaruselli / Festkarusellen
Juhlakaruselli on eri aisteihin perustuva menetelmä, joka auttaa lasta kehittämään dialogitaitoja.
Kiusaamisen vastainen työ kouluissa ja oppilaitoksissa
Jokaisen koulu- tai oppilaitosyhteisön jäsenen tulee tunnistaa kiusaaminen ja sen erilaiset muodot sekä tuntea yhteisön tavat kiusaamistilanteisiin puuttumisessa. Parasta kiusaamisen vastaista työtä on sen ennaltaehkäisy. Varhainen tunnistaminen ja tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ehkäisee myöhempiä kiusaamisesta aiheutuvia, usein vakavia psykososiaalisia vaikutuksia.
Moninaiset laulut! Laulukirja kouluille ja varhaiskasvatukseen
Täältä löydät monikulttuurisen laulukirjan lapsille! Laulukirja on koottu, jotta jokainen lapsi saisi laulaa itselleen tärkeitä lauluja ja pääsisi tutustumaan moninaiseen lauluperinteeseen.
Yhteiset lapsemme ry – Ole rohkea ja reilu
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Outside in – menetelmäopas ja käytännön työkaluja nuorten kanssa työskenteleville
Rauhankasvatusinstituutin materiaali tukee nuorten kanssa työskenteleviä vihapuhetilanteissa.
Tähtijengi 1-2
Tähtijengi 1-2 on suomen kielen harjoituskirja alkuopetukseen. Tähtijengin ensimmäisessä kirjassa on tehtäviä kynäharjoituksista virketason luetunymmärtämiseen. Oppilaat harjoittelevat myös monipuolisesti mm. alkuäännettä, sanastoa, matematiikan termejä ja verbin taivuttamista.
Tähtijengi 3-4
Tähtijengin toinen kirja sisältää tehtäviä sanatasolta kokonaisiin teksteihin. Kirjan harjoituksissa painottuvat erityisesti tekstilajien lukutaidon ja ymmärtävän lukemisen harjoittelu ja tekstintuottamisen taidot. Kielioppiasioista keskiössä ovat sanaluokkien tunnistaminen, verbin ja nominin taivutus sekä astevaihtelu. Kuten kaikissa Tähtijengi-kirjoissa, tässäkin osassa painotetaan myös sanastoa.
Tähtijengi 5-6
Tähtijengin kolmannessa kirjassa keskitytään erityisesti tekstilajien tuntemukseen ja tekstintuottamisen harjoitteluun. Kuten muissakin Tähtijengin kirjoissa, oppilaat harjoittelevat myös sanastoa, suomen kielen rakenteita ja kielioppia.
Katsomusdialogin ABC
TULOSSA! Katsomusdialogin ABC on kasvattajille tarkoitettu materiaali dialogisuuden ja kulttuuri- ja katsomustietoisen opetuksen vahvistamiseen.
Perus- ja ihmisoikeudet opetus- ja kasvatusalalla: Oikeudellinen ja pedagoginen opas alan opiskelijoille ja asiantuntijoille
Mitä perus- ja ihmisoikeudet tarkoittavat kasvatusinstituutioiden arjessa? Tutustu oikeudelliseen ja pedagogiseen oppaaseen perus- ja ihmisoikeuksista opetus- ja kasvatusalalla. Opas on julkaistu keväällä 2020.
Viikon tarina
Kirkkohallitus tuottaa kerran viikossa ihka uuden, aiemmin julkaisemattoman Viikon tarinan, joka saattelee lapsia kysymysten ja keskustelun pinnoille.
Kolttasaamelaisten historiaa
Kolttasaamelaisten historiaa on Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti, joka tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta.
Värinautit: pedagoginen materiaali
Värinautit julkaisevat ilmaista, oppiainerajat ylittävää pedagogista materiaalia, joka sopii käytettäväksi niin kotioloissa kuin luokkahuoneissakin.
Toppbetyg
Varje barn är lika värdefullt. Varje barns rättigheter är värda en tia. UNICEFS Toppbetyg påminner eleverna om varje barns lika värde och fungerar samtidigt som en repetition om vad barnets rättigheter handlar om.
Kympin todistus
Jokainen lapsi on yhtä arvokas. Jokaisen lapsen oikeudet ovat kympin arvoiset. UNICEFin Kympin todistus muistuttaa jokaisen lapsen yhtäläisestä arvosta ja kertaa samalla oppilaille ytimekkäästi, mistä lapsen oikeuksissa on kyse.
Ekumeeninen vastuuviikko
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.
Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.
Kulttuurin vuosikello
Kulttuurin vuosikello tarjoaa materiaaleja ja vinkkejä kasvattajille kulttuurisen kestävyyden saavuttamiseksi.
Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus
Ota käyttöön kieli- ja kulttuuritietoiset kuvakortit tai tutustu kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen käytänteisiin DivEdin sivuilla.
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus
Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus -sivuille on koottu materiaalia lasten ja nuorten osallisuutta edistävän demokraattisen toimintakulttuurin vahvistamiseen.
Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja
Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.
Uskontokalenteri
Tutustu Uskontokalenterin avulla kristinuskon, islamin, juutalaisuuden ja buddhalaisuuden pyhäpäiviin ja juhliin.
Yhteispeli koulussa -opas
Yhteispeli koulussa on opas hyvinvoinnin ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen, joka tarjoaa konkreettisia toimintatapoja tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen lapsille.
Papunet
Papunet tarjoaa materiaalia kommunikoinnin tukemiseen sisältäen muun muassa monipuolisen kuva- ja äänipankin sekä viittomamateriaalin.
Rauhanrastit
Rauhanrastien toiminnallisten tehtävien avulla voi harjoitella tunne- ja vuorovaikutustaitoja tutustumalla rauhan, urheilun ja ilmastonmuutoksen teemoihin.
Pelejä ja tehtäviä tunnetaitojen harjoitteluun
MIELI Suomen mielenterveys ry:n sivuille on koottu pelejä ja tehtäviä tunnetaitojen ja mielenterveystaitojen harjoitteluun eri ikäisten kanssa.
Tehtäväkortit tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun
Tehtäväkortit tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun on Mannerheimin lastensuojeluliiton tuottama oppimateriaalikokonaisuus opetus- ja nuorisotyöhön.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Lasten sivut
Lasten sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista lapsilähtöisesti. Lapsi pystyy käyttämään tätä etenkin alakoululaisille suunnattua sivustoa myös itsenäisesti.
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus -koulutuskokonaisuus
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus on kasvattajien työn tueksi tarkoitettu koulutuskokonaisuus, joka keskittyy muun muassa ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, rasismiin ja siihen puuttumiseen sekä katsomukselliseen moninaisuuteen ja dialogiin.
Askelia katsomusdialogiin
Ota askelia katsomuskasvatukseen dialogilähtöisesti Askelia katsomuskasvatukseen –materiaalin avulla.
Kulttuurisen moninaisuuden päivä 21.5.
Maailmankoulu on koonnut materiaalivinkkejä 21.5. vietettävän kulttuurisen moninaisuuden päivän viettoon päiväkodeissa ja kouluissa.
Unicefin ohjeistus väkivaltauutisen käsittelyyn lasten kanssa
Unicef on koonnut sivuilleen ohjeistuksen väkivaltauutisten käsittelyyn lasten kanssa.
Ole rohkea ja reilu
Ole rohkea ja reilu -sivuilla on audiovisuaalista opetusmateriaalia sekä pohdinta- ja keskustelutehtäviä eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Dialogitaitaja
Dialogitaitaja-materiaali sisältää tietoa dialogikasvatuksesta sekä vinkkejä ja oppimateriaaleja dialogiseen työskentelyyn.
Yhtä aikaa
Yhtä aikaa on materiaali varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.
Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.
Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.